BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Almás lesz az Év Fagylaltja verseny szenzációja

A gyógyvízhez és az almához egyaránt köze lesz a 2025-ös Év Fagylaltja verseny idei különdíjasának, ugyanis hamarosan Hajdúszoboszló, a helyi gyógyvíz feltárásának 100. évfordulóját ünneplő fürdőváros ad otthont a szezonnyitó országos versenynek. A több kategóriában kiírt ízválasztó szakmai viadalra az alma a hévizek atyjaként ismertté vált Pávai Vajna Ferenc geológus révén került képbe, akinek az almás pite volt a kedvenc desszertje.

Új kategóriát hirdetett meg a Magyar Cukrász Ipartestület a 2025-ös Év Fagylaltja versenyre, amelynek Hajdúszoboszló, a 73 fokos hévíz feltárásának centenáriumát ünneplő város ad otthont. 

év fagylaltja
Az Év fagylaltja verseny korábbi döntősei / Fotó: Nagy Mihály / Magyar Cukrász Ipartestület

Almás ízek a hévíz feltörésének centenáriumára

Több mint ezer méter mélyről éppen száz éve tört fel Hajdúszoboszló határában a 73 fokos hévíz, amit a hévizek atyjának, Pávai Vajna Ferenc geológusnak köszönhet a város. 

A mára egyik legkedveltebb magyar fürdővárossá fejlődött egykori kistelepülés 

világhírűvé vált geológusának volt egy szeretett almafája, és az abból készült süteményeket nagyon szerette. 

Pávai Vajna Ferenc emléke előtt tisztelegve Pávai kedvence néven új kategóriát hirdetett az ipartestület, amelyben az almából készült vagy az almáspite-fagylaltok közül a legjobbat Hajdúszoboszló Centenárium 2025. Különdíjjal jutalmazzák – tudtuk meg. 

A fesztivállá nőtt, rendkívül népszerű 

Év Fagylaltja verseny különdíjas kategóriája hagyományosan a házigazdához kapcsolódik. 

Tavaly Kecskeméten Sárgabarackfagylalt kategóriát hirdettek, és a kecskeméti magyar kajszibarackkal, illetve a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett kecskeméti barackpálinkával készült fagylaltokkal lehetett nevezni – emlékezett vissza Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, aki a Világgazdaságnak elmondta: 

igazi fagylaltfieszta lesz májusban,

ugyanis 

  • május 8-án tartják a magyar fagylalt napját, amikor a csatlakozó cukrászdák fél áron kínálják a fagyit, és  
  • május 9-én lesz a Balaton Fagyija verseny döntője, majd 
  • május 24-én az Év Fagylaltja verseny döntője Hajdúszoboszlón. 

Megmozgatják a szakmát és a fogyasztókat is a fagyis versenyek

Tavaly az öt versenykategóriába összesen 

72 fagylalt kreációt vártak az Év Fagylaltja verseny döntőjébe, de az óriási szakmai lelkesedés a vártnál több cukrászt ragadott el, és végül 90 íz közül választottak.

A délelőtti fagylaltkínálattal együtt – ahol az előző évek győzteseit kínálták – több mint 130-féle fagylaltot lehetett megkóstolni a rendezvényen. Idén még nem tudni, hány fagylaltízzel neveznek be a magyarországi műhelyekből, ahonnan május 12-ig várják a jelentkezéseket. 

 

Izgalmas, edukatív szakmai bemutatókkal is készülnek, amelyeket olyan ismert szakemberek tartanak, mint 

  • Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda),
  • Pálfi Attila (Florida Fagyizó), 
  • Ipacs Balázs (Debic) és 
  • Vadócz Jenő (Promenád Kávéház), valamint
  • bemutatkozik a Gelato World Cup 2024 bronzérmes magyar csapata is. 

A korábbi versenyek tapasztalatai szerint a díjnyertes és a díjazott fagylaltok révén értékes reklámhoz jutnak a versenyzők, 

egy-egy közönségkedvenccé váló ízből a szokásos mennyiség sokszorosát tudják értékesíteni a cukrászdák.

A verseny jó a fogyasztóknak, hiszen a kreativitásra ösztönzött cukrászok évről évre különleges ízeket kevernek, és jó a vállalkozóknak is, hiszen a fagylalt igazi turisztikai vonzerővé vált.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.