Megjelent a magyar börzén az első internetes papír. A színpadra lépés minden előzetes jel ellenére jó időzítésű volt, így a taps sem maradt el.

Az optimistáknak lett tehát igazuk, ezúttal a pesszimisták tévedtek. Bár egy eredeti magyarnak tartott mondás szerint a két attitűd között csak annyi a különbség, hogy az előbbiek alulinformáltak.
Azt mindenesetre nehéz lenne eldönteni, hogy az első hazai internetes papír miként szerepel akkor, ha a tőzsdei trend nem éppen tegnap fordul meg. De megfordult, a spekulánsok alapszabálya szerint pedig szigorúan tilos a "mi lett volna, ha" boncolgatása. Az econet-részvény pedig egészen biztosan a hazai kisbefektetőket hozza igazán lázba.
Az Econet sikeres akcióját viszont néhányan valahogy még küzülük sem tudják fenntartás nélkül ünnepelni. A kifogások oka elsősorban az, hogy a fellépéshez idegen jelmezbe bújtak. A világhálós alkalmazásszolgáltató kárpótlási jegy bőrében lopódzott a parkettra. Ha valaki nem ismerné, a történet dióhéjban: a C kategóriájába bevezetett Virginia kárpótlásijegy-hasznosító cégbe "bevásárolta" magát az Econet, majd a cég tevékenységi körét és nevét is megváltoztatta. Így csiribí-csiribá, készen és felnőttként pattant a BÉT-re a kicsi Econet Kft.
A tőzsde vezetői finoman csak annyit mondtak az üggyel kapcsolatban, hogy ez esetben megértik ezt az eljárást, de remélik, hogy a követők már "hagyományosabb" úton járnak majd. Az első hazai internetes társaság módszerére egyébként több mentség és magyarázat is akad.
Amennyiben ugyanis végigjárják a kijelölt utat, akkor (jókora költségeket felemésztve) legalább fél év telik el, mire a papírok először foroghatnak a parketten. A gyorsaság pedig nem csak a hálón fontos.
Könnyen lehet tehát, hogy ez a sztori nem az öltöztetőnőt, hanem inkább magát a BÉT-et, illetve az egész kis magyar valóságot minősíti. Annál is inkább, mivel nem csak a jelmez körül akadhatnak kifogások.
A félhalott Virginia-papír ugyanis az ügylet előtt mintegy két héttel -- mit tesz isten -- magára talált és szárnyalni kezdett. Az árfolyam és a forgalom is hűen tükrözte: valami készül. Csakúgy, mint ahogy az Egis szerzői jogi gondjai is előbb jelentkeztek az árfolyamban. A régebbi, igencsak kedvezőtlen folyó fizetésimérleg-adatok pedig az egész tőzsdét fektették meg, még mielőtt azokról minden befektető értesülhetett volna.
A felügyelet vasszigorral bünteti a brókercégeket, kibocsátókat az adatközlési késlekedésért, a tájékoztatási kötelezettség megszegéséért. A BÉT is néha keményen lépeget ilyen ügyekben.
A fáktól azonban mintha egyikük sem látná az erdőt.
Miközben ugyanis szemüket az amúgy is nyíltan folyó eseményekre meresztik, a háttérben tömegesen osonnak a bennfentes információkkal egyensúlyozgatók.