Segíts magadon, az Isten is megsegít --, gondolhatta Dél-Afrika kormánya, amikor először az AIDS-betegség tagadásával, később kénytelen kelletlen, de pénz híján a népességét tizedelő AIDS ellen az olcsón importált, de nem "jogtiszta" medicinákkal próbált védekezni. Tette ezt azért is, mert már gazdasága fennmaradását veszélyezteti a halálos AIDS-vírus.
De ráfizetett. A dél-afrikai gyógyszergyártók szövetsége pert zúdított a nyakába az olcsó importgyógyszer miatt. Kimenetele nem tudható, a tárgyalást a bírák tegnap egy hónapra elnapolták, az azonban biztos, a drámai HIV-fertőzésen a bíráskodás nem, legfeljebb a jó gyógyszer segíthet.
De hát miből fizetne Pretoria, hiszen egyetlen AIDS-beteg hatásos gyógyszere évi 10-15 ezer USA dollárba kerül, s neki évente 3 dollár az egy lakosra jutó nemzeti jövedelme. Nem sokra menne azzal sem, ha a gyártók engedményeket adnának a drága gyógyszerekre, a félár is magas a soványka pénztárcához képest.
Nem lehetett túl nagy a csábítás, amikor ázsiai üzletemberek jelentek meg olcsó készítményeikkel a fekete kontinensen. Az orvosság legfeljebb segít, annak hiánya a biztos halál -- gondolhatta a fertőzött kontinens kormánya. Ezért még az sem kizárt, hogy törvényt hoz olyan olcsó gyógyszerek importjára, vagy hazai előállítására, amelyet engedély nélkül gyártanak. Mögötte áll a beteg, mindenre elszánt tömeg, s még az érintett országok és multinacionális cégek is csöndben maradnak.
A humanitárius szempontok mellett kemény piaci érdekekről, tudományos eredményekről is szól ez a történet. Nemrég mondta az egyik nagy világcég vezetője, hogy 600 millió--1 milliárd dollárba kerül és körülbelül 15 évi kemény munkát igényel, amíg egy molekulából forgalmazható orvosság lesz. Felfoghatatlan összeg ez, mérni tán a mind gyakrabban fuzionáló, amúgy tőkeerősnek vélt gyógyszervállalatokon lehet. Akik a kényszer okán egyesítik anyagi és szellemi erejüket az innovatív készítmények kifejlesztése érdekében. De az Ázsiából jövők sem lehetnek szentek, őket is bizonyára a profitszerzés motiválja. Akik egyébként pár éve kicsiny hazánkban is megjelentek olcsó, generikus készítményeik kínálatával. Csakhogy a magyar gyógyszerhatóságok már közel negyed évszázada csatlakoztak a nemzetközi gyógyszergyártás és -forgalmazás szabályaihoz, amelyek szigorú gyártást, a cég minősítését, nem utolsó sorban pedig kemény szabadalmi előírásokat tartalmaznak.