Rendkívül nagy volt az érdeklődés az első körben a Közép-Magyarország operatív program (KMOP) közoktatási intézmények beruházásait támogató felhívása iránt – tájékoztatta lapunkat Csanádi Ágnes, a pályázatokat kezelő Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság, a Váti Kht. vezérigazgatója. Összesen 165 pályázatot adtak be az igénylők a 2 milliárd forintos előirányzatra, 32 milliárd forintos támogatási igénnyel. Ezért úgy döntöttek az illetékesek, hogy gyorsan meghirdetik a második fordulót is, további csaknem 3 milliárdos kerettel.
A kiírók az első körben húsz-harminc projekt támogatásával számoltak. Gyaníthatóan álmukban sem gondolták, hogy majd 165 pályamunka közül kell kiválasztaniuk a nyerteseket. Az értékelés már javában zajlik, és a vezérigazgató október végéig ígéri a végeredményt. Szerinte azért húzódik el az értékelés folyamata, mert a jogosultsági vagy formai okokból elutasított hetven pályázat mindegyikénél éltek a fellebbezés lehetőségével a projektgazdák. A kérelmek elbírálását a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végzi. A fellebbezés lehetőségét (VG, 2006. december 21., 5. oldal) a 2007-től életbe lépett új pályázati eljárási rend biztosítja a pályázók számára.
A nagy érdeklődésre tekintettel a második körben ugyancsak infrastruktúra- és eszközfejlesztésre pályázhatnak a közoktatási intézmények. Ennél az újabb kiírásnál az első körben támogatásban nem részesülőknek várhatóan lehetővé teszik, hogy eldöntsék: vagy továbbviszik a kapott pontjaikat a második fordulóba, vagy kijavítják, tökéletesítik az elutasított pályázatukat, és azt adják be. A Közép-
Magyarország régióban azt tervezik, hogy az erre a célra 2007–13 között rendelkezésre álló 14 milliárd forintos keretet a jövő év végéig teljes egészében odaítélik a pályázó intézményeknek.
A Váti Kht. idei tapasztalatairól szólva Csanádi Ágnes elmondta, hogy ez a pályázat több tárca együttműködésére épült; előfordult azonban, hogy nem mindennel készültek el a kiírás időpontjára, és ez nem volt jó a pályázóknak. Pozitívumként említette a rendkívüli érdeklődést, ezért két nagy és több kisebb információs fórumot tartottak a régióban. Beszámolt arról is, hogy ezt a pályázatot már mindegyik régióban meghirdették, és ezekre szeptember 25-től várják az ajánlatokat.