Világgazdaság

Fontos tudnivaló az elektronikus cégeljárással kapcsolatban - Jönnek az intelligens nyomtatványok

Ma felkerült az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium illetve a cégszolgálat honlapjára a július elsejétől kötelező elektronikus cégeljáráshoz szükséges intelligens nyomtatvány-kitöltő program - egyebek között erről is szó lesz a tárca mai sajtóbeszélgetésén.

Az IRM célja az volt, hogy egy megbízható, garantált színvonalú, zökkenőmentesen működő verzió álljon az ügyfelek rendelkezésére. Ennek érdekében megkeresték a piacon ismert cégeket, és az ajánlatok közül a legkedvezőbbet választották ki.

A VGO-nak elmondták: a céginformációs osztály hét cégnek küldött ki ajánlatkérést. Ebből öt nem kívánt élni a lehetőséggel. Egy cég 230 millió, illetve 330 millió forintban állapította meg az alkalmazás árát. A nyertes a Complex Kft. lett, az alábbi feltételek szerint: a nyomtatványkitöltő alkalmazás díja 200.000 Ft + ÁFA. Az alapdíj magában foglalja a kitöltő programot, valamennyi cégtípusra vonatkozó nyomtatványt, help desk szolgáltatást, jogszabálykövetést 2009. július 01-ig. Az alapdíjban 70 db nyomtatványmódosítási lehetőség van benne. Ha ezen túlmenően további módosításra lenne szükség (pl.: jogszabályváltozás miatt), akkor ennek ára 100.000 Ft + Áfa/nyomtatvány, de maximálisan nem lehet több, mint 4.500.000 Ft.

Az IRM-ben hangsúlyozták, hogy a nyomtatványkitöltő sémadefiníciója már január óta megtalálható a céginformációs szolgálat honlapján annak érdekében, hogy ennek alapján bárki kifejleszthesse az intelligens nyomtatvány-kitöltő programot.

A piacon egyébként már több cég is szerepel, köztük a Net-Solicitor Kft., amely már a pályáztatás után jelentkezett az IRM-nél. Ingyenes nyomtatványkitöltő programját pedig már hetek óta teszteli mintegy 250 ügyvéd. A cégnél elmondták: ingyenes verziójukat kényelmi szolgáltatásokkal is (például iratelnevezés a Ctv. melléklet szerint, TEÁOR, nyomtatványtár, stb.) ellátták. Elképzelésük, hogy az ügyvédek számára egyéb online szolgáltatásokat nyújtanak, amelyeket már díjfizetés ellenében lehet majd igénybe venni.

Az IRM-nek korábban nem volt tudomása erről a cégről. Ám, ha bármelyik más piaci szereplő fel kívánja tetetni ingyenes és informatikailag megfelelő programját a cégszolgálat honlapjára, úgy azt a tárca teljesíti.

Net-Solicitor Kft. elektronikus cégeljárás Complex Kft. Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium