Világgazdaság

Hadüzenet a színesfémtolvajoknak - Állami monopólium lesz a fémfelvásárlás?

A MÁV Zrt. átfogó biztonsági stratégiát készített a sín- és színesfémlopás megelőzésére. A társaság a fémlopásban érintett más cégekkel – BKV Zrt., Magyar Telecom, mobiltelefon szolgáltatók – közösen lép fel a színesfémlopások visszaszorítására.

A MÁV Zrt. a vállalatok képviselőivel, a fémfelvásárlással foglalkozó szervezetekkel, a védelmi intézményekkel és az Országos Rendőr Főkaptányság  bevonásával fórumot rendezett Monoron tegnap, június 18-án.
 
Magyarország a színesfém tolvajok hazája – összegezte szakmai fórumon a fennálló helyzetet Túrós András, a MÁV Zrt. Biztonsági Igazgatója. Ignácz István MÁV-vagyonvédelmi osztályvezető közlése szerint tavaly a vasút területén 812 fémlopás történt. 45 tettenérés során 80 személyt fogtak el a rendőrök, illetve a vasút őrzésével megbízott munkatársak, a MÁV Vasútőr Kft. munkatársai. Ebben az esztendőben májusig 313 hasonló károkozás történt, idén 20 tettenérés során 37 személyt állítottak elő. Ez az elmúlt év hasonló időszakához képest csökkenő tendenciát mutat. De egy eset is sok, amikor sorompó megrongálásával közvetlen életveszélyt okoznak, s késéseket, amelyek az utasok célba jutását nehezítik.
 
A tolvajok nemcsak a MÁV berendezéseit lopják, károsítják. A BKV Zrt.-nél a rézvezetékeket, a telefonszolgáltatóknál a földalatti csatornában vezetett több száz vezetéket, a köztéri bronz szobrokat épp úgy lopják mint a vasúti síneket, vagy a jelzőket működtető rézvezetékeket. A különböző vállalatoknál történt fémlopások helyszíneit térképen bejelölve a szervezett bűnelkövetők határozott vonulási iránya rajzolódik ki. Ezt kellő mennyiségű információ birtokában rendszeresen elvégezve a soron következő bűnelkövetés helyszíne prognosztizálható lenne. Ezért Túrós András a MÁV Zrt. biztonsági igazgatója fémlopással károsított vállalatok közös fellépését kezdeményezte. Ebben a tevékenységben a MÁV a Vasútőr Kft. bevonásával vállalja a koordináció és az adatbázis kezelésének szerepét. A Vasútőr Kft. felhatalmazást kap egy információs központ létrehozására. Ide heti-, illetve havi rendszerességgel befuthatnak majd az információk. A MÁV biztonsági szakembere arra is emlékeztetett, hogy a városi telefonvonalon elérhető telefontanú továbbra is működik.
 
A szakemberek megegyeztek abban is, hogy lehetőséget teremtenek a montenegrói modell áttekintésére. A kis országban gyakorlatilag sikerült visszaszorítani a fémlopást, illetve az ezzel összefüggő illegális kereskedelmet. Ott ezen a területen szabad piacot mesterségesen akadályozzák, s törvényt hoztak arra, hogy állami monopólium lett a fémfelvásárlás.


 
Túrós András az érintett cégek vezetőinek felhatalmazását kérte, hogy a MÁV Zrt. és a Magyar Telecom közös levélben a kormányhoz forduljon a fémlopásokkal kapcsolatos törvényi háttér szigorítása érdekében. Ezt a levelet az ügyészség és a Legfelsőbb Bíróság is megkapja majd. A fentieken kívül lopott eszköz felvásárlása esetén a fémfelvásárló elleni eljárást is szorgalmazzák a cégek, valamint speciális rendvédelmi szervezet létrehozását javasolják a hathatós színesfémlopás megakadályozása érdekében.

Autók Mercedes-gyár épül Kecskeméten Magyar Telecom BKV Külföldi lapvélemények autóipar Országos Rendőr Főkapitányság Vasútőr Kft. Deviza- és árupiac Túrós András Botrányok a politikában MÁV Ignácz István