Világgazdaság

Zöld jelzés a negyvenmilliárdos zuglói városközpontnak - Kép!

Áldását adta a Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács a lengyel Echo Investment tervére, így felgyorsulhat a vegyes funkciójú központ beruházása a Bosnyák téren.

A Mundo Városközpontra keresztelt propjektre nem kevesebb, mint 40 milliárd forintot költ, ennek nyomán gyökeresen átalakul Zugló ezen részének kiskereskedelmi piaca és vége a szabadidő kulturális eltöltése is lehetővé válik.

„Úgy érzem, sikerült egy olyan tervet megalkotnunk, amely egyszerre tükrözi a város elképzeléseit és elvárásait, valamint üzleti célkitűzéseinket. Nagyon örülünk a Tervtanács egyhangú pozitív véleményének és bízunk benne, hogy nagymértékben hozzájárulunk Zugló legnagyobb köztere, a Bosnyák tér megújításához – mondta Piotr Gromniak, az Echo Investment igazgatótanácsának tagja a Tervtanács ülése után.


 
Az Echo Investment 2006 júniusában vásárolta meg a zuglói önkormányzattól a budapesti Bosnyák tér közelében található 6,8 hektáros területet. A tervek szerint 65 000 négyzetméter alapterületű kereskedelmi egységet és 30 000 négyzetméter iroda részt foglal majd magában. A bevásárlóközpont 2 000 (köztük 400 P+R), az irodakomplexum pedig 500 parkolóhelyet biztosít majd.

"Nagy hangsúlyt fektetünk a városközpontot környező utcák fejlesztésére is, hogy a környéken várhatóan megnövekedő forgalommal együtt kedvező közlekedési feltételeket biztosítsunk" - nyilatkozota a VGO-nak Anna Malarczyk fejlesztési igazgató. A lengyel vezető néhány hete költözött Budapestre, és már innen irányítja a felgyorsuló munkát.

A Mundo Városközpont építése 2009 tavaszán kezdődik, első fázisának átadása 2011 második félévében várható. Az Echo Investment a Mundo Városközpont bérbeadásával a Cushman & Wakefield ingatlan tanácsadót bízta meg. A fő kivitelező kiválasztását célzó tendert várhatóan 2008 őszén írják ki.

Nagy játékos Lengyelországban

Az Echo Investment Lengyelország egyik legnagyobb ingatlanberuházó és -fejlesztő vállalata. Négy szegmensben van jelen: lakóparkok, kereskedelmi és szórakoztató központok, irodaházak és szállodák. A céget 1996 óta jegyzik a Varsói Értéktőzsdén, eddig 28 lengyel városban összesen 79 projektet valósított meg, amelyben összesen 650 ezer négyzetmétert épített. A 2008 – 2014 közötti időszakban további 46 projekt megvalósítását tervezi, és az ez idő alatt eladásra és kiadásra kínált beruházások alapterülete várhatóan meghaladja majd az 1,1 millió négyzetmétert.

Anna malarczyk Mundo Városközpont Zugló Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács Echo Investment Cushman & Wakefield Piotr Gromniak