Világgazdaság

Kolonics-ügy: defibrillátort mindenhova! Mennyibe kerülne?

Gyenesei István, sportért felelős miniszter a Kolonics György tragikus halálát követő napon utasította a sport szakállamtitkárságot, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézetet bevonásával soron kívül mérje fel azokat az edzőhelyeket, olimpiai műhelyeket, ahol az élsportolók nagy fizikai terhelésnek vannak kitéve, és életmentő készülék, defibrillátor biztosítása indokolt lehet.

A sport szakállamtitkár, arról tájékoztatta a minisztert, hogy az első felmérések szerint, jelenleg valamennyi központi edzőtábor - megfelelő mértékben - el van látva életmentő eszközökkel.

A tárca vezetője, tudva azt, hogy a Csepel SC. vízi telepén ilyen készülék nem volt, a további felmérés eredményének ismeretében intézkedik. A szövetségekkel és sportműhelyekkel szorosan együttműködve, meg fogja találni a szükséges forrást, ahhoz, hogy minden olyan igény, amely az élsportolók életét védi váratlan helyzetekben is, a kor legmagasabb technikai színvonalán kerülhessen kielégítésre.

Honlapunk úgy tudja, hogy vannak olyan szövetségek, amelyek rendelkeznek saját defibrillátorral, amelyek nem azok számára pedig versenyekre hozzáférhető ilyen készülék az OSEI-ben. Jelenleg egy olcsóbb defibrillátor fél millió forintba kerül, egy automata készüléket, amit nem csak szakképzett orvos tud kezelni pedig 1-1,5 millió forintért lehet megvásárolni.

defibrillátor kolonics