Világgazdaság

Hatalmas vagyon áll a régió kapujában

Az EVCA (European Private Equity & Venture Capital Association - Európai Kockázati és Magántőke Egyesület) és annak a Közép- kelet Európai Munkacsoportja által most nyilvánosságra hozott, a PEREP_Analytics adatain alapuló jelentése szerint a kockázati és magántőke Közép- és Kelet Európában továbbra is azt a meggyőző növekedési trendet követi, amely 2006-ban elkezdődött. A régió két éve jelentős növekedést mutat a tőkegyűjtés és a befektetések területén, és a befektetők érdeklődése egyre több szektorra és országra terjed ki.

„A közép-kelet európai térség nagyon vonzó az intézményi befektetők és a kockázati és magántőke alapkezelők számára, még a 2007 évi adatokban megmutatkozott jelentős magántőke tevékenység növekedés ellenére is jelentős marad a régió további fejlődési potenciálja.” - mondta Robert Manz, az EVCA Közép- és Kelet Európai Munkacsoportjának az elnöke, az Enterprise Investors ügyvezető partnere.

„A növekedést mutató számok csak a történet egy részét képezik” - mondta Mirela Ene, az EVCA vezető kutatója. „A számok mellett a piaci szereplők aktivitása jelzi a régió növekvő vonzerejét. Példaképpen jónéhány nagy alap állít fel saját irodát Közép-Kelet Európában az ottani befektetéseik kezelésére, ami azt mutatja, hogy a régió iránti elkötelezettségük több, mint egy egyszeri tőkekihelyezés. Az elmúlt évben hozták tető alá a valaha volt legnagyobb 1,5 milliárd eurós alapot a térségben.”

A jelentés legfontosabb megállapításai az alábbiak:
- A tőkegyűjtés a közép-kelet európai térség részére 2007-ben is új rekord szintet ért el, 4.25 milliárd euró, teljes egészében a térségnek szánt új tőke került összegyűjtésre. Ez 89 százalékos növekedést jelent a 2006-os évben összegyűjtött korábbi rekordszinthez képest.
- Az összegyűjtött tőke körülbelül 66 százaléka európai forrásokból származott, és 34 százalék Európán kívülről. Az alapok alapja volt a legnagyobb egyedi forrás, az összes összegyűjtött tőke 23.6 százalékával, amit a nyugdíjalapok követtek 13,5 százalékkal. A legtöbb alapot várhatóan kivásárlási tranzakciókra hozták létre.
- A közép-kelet európai régióba irányuló magántőke befektetések drámai növekedést mutattak 2007-ben is, elérve a 3,01 milliárd euró értéket. Ez mintegy 80 százalékos növekedést jelent 2006-hoz képest. Lengyelországban mutatkozott a legnagyobb befektetési aktivitás, közel 23%-al részesedve a régió összbefektetéseiből. Alaposan növekedtek a befektetések Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban, a Balti államokban és Szerbiában.
- A kivásárlások tőkeértéke (a bankok által finanszírozott rész nélkül) elérte a 2,3 milliárd eurót 2007-ben, ami az összes Közép-Kelet Európába irányuló magántőke 77 százalékát tette ki. Az expanzív tranzakciók tették ki az összes közép-kelet európai befektetési tevékenység 13 százalékát 2007-ben, ami körülbelül négyszerese a 2006 évinek.
- A közép-kelet európai térségben a magántőke befektetések 2007-ben jóval szélesebb körben oszlottak meg az egyes szektorok között, mint 2006-ban. A kommunikációs iparág volt a legjelentősebb szektor 24 százalékos részesedéssel (720 millió euró), összehasonlításul az iparág részesedése Európa egészében 12 százalék. 2007-ben Közép-kelet Európában a másik legvonzóbb szektor az üzleti és ipari termékek voltak (11 százalék részesedéssel, 342 millió euróval), amelyet a pénzügyi szolgáltatások (11 százalék részesedéssel, 319 millió euróval), a szállítás (10 százalék részesedéssel, 302 millió euróval), és a élettudományok (10 százalék részesedéssel, 301 millió euróval) követtek.
- A kiszállások a közép-kelet európai régióban érték szerint (a befektetési költség szerint mérve, nem a tényleges kilépés szerint) 33 százalékkal növekedett 2007-ben a 2006-os értékhez képest, elérve az 586 millió Eurót. A szakmai befektetőknek történő értékesítés útján történő kiszállás maradt a legelterjedtebb kilépési út 2007-ben, ami arányaiban itt jóval magasabb mint Európa egészében.

(További részletek a pénteki Világgazdaságban.)

kockázati és magántőke EVCA