A természet gyógyítói
A fitokomponensek minden növényi eredetű élelmiszerben természetesen előforduló vegyületek, meghatározzák a zöldségek és gyümölcsök színét és ízét. A kutatások ötezernél több fitokomponenst mutattak ki a zöldségekben és gyümölcsökben (flavonoidok, polifenolok, karotinoidok, limonoidok), ezek védik a növények saját sejtjeit is. Megfelelő mennyiségű fogyasztásuk segíthet a leggyakoribb betegségek – a szív- és érrendszeri, bizonyos rákfajták, a szürkehályog, a demencia – kockázatának csökkentésében. A fitokomponensek védik a növényeket a baktériumoktól. A polifenolok antioxidáns hatásukkal segítik a sejtek közötti kommunikációit, védik az érrendszert, megakadályozzák a szabad gyökök és karcinogének elszaporodását.
A fitokomponensek természetes formában a gyümölcsökben, zöldségekben, a gabona- és diófélékben, a magvakban, a hüvelyesekben, feldolgozott formában pedig a magas minőségű gyümölcs- és zöldséglevekben találhatók meg. VG