Világgazdaság

Lezárás! A Kőröshegyi völgyhídon katasztrófahelyzetet szimulálnak szerdán

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen 2008. november 12-én szerdán katasztrófavédelmi gyakorlatot tart a Kőröshegyi völgyhídon.

A szimulált vészhelyzet során egy feltételezett baleset mentési feladatait gyakorolják a résztvevők, akik többek között a mentőszolgálat, a tűzoltóság, a rendőrség és a vízi társulatok munkatársai közül kerülnek ki. A gyakorlat a sérült személyek mentésén kívül kiterjed környezeti károk felszámolásának módszereire is.

Emiatt szerdán 11 órakor lezárják az M7-es autópálya érintett szakaszát, amelyet a tervek szerint 13 órakor nyitnak meg legközelebb. Ebben az időszakban az autósok nem használhatják a bálványosi és a balatonszárszói csomópont közötti pályarészt, terelőútként a 6505. jelű út Kőröshegyen és a 7-es főút Balatonföldváron átvezető szakaszát vehetik igénybe.

Az említett útvonal jelentősebb csomópontjaiban a terelés idején rendőrök segítik a közlekedést. A Völgyhíd lezárását és az érintett csomópontban az autópályáról történő lehajtási kötelezettséget a pálya felett elhelyezett, változtatható jelzésképű táblák jelzik.

A Kőröshegyi völgyhíd tavaly augusztusi átadása óta eltelt időszak baleseti statisztikáiból kiderül, hogy a létesítmény egyik szakaszán sem alakult ki baleseti gócpont, így az forgalombiztonsági szempontból semmivel sem veszélyesebb, mint bármely más gyorsforgalmi útszakasz.

Mivel az 1872 méter hosszú létesítményen nincs leállósáv, ezért szigorúan tilos és életveszélyes járművel megállni rajta. A híd mellett hídmesteri telep működik, ahol a szakemberek folyamatosan nyomon követik a meteorológiai jelentéseket, az aszfalt hőmérsékletét, valamint a páralecsapódás mértékét, és indokolt esetben azonnal be tudnak avatkozni a létesítménynél szolgálatot teljesítő sószóró jármű segítségével.

katasztrófa lezár kőröshegyi völgyhíd