Világgazdaság

Miként tennék válságállóvá az osztrák fővárost?

Infrastruktúrafejlesztéssel, gazdaság- és kutatásösztönzéssel, klímavédelemmel és munkaerőpiaci intézkedésekkel akarják válságállóvá tenni az osztrák fővárost 2009-ben. Elkészült Bécs költségvetés-tervezete.

 „Olyan költségvetést teszünk most le az asztalra, amelyben minden erőnket egy modern, szociálisan érzékeny és gazdaságilag erős Bécs ördeköben mozgósítunk. Az erő költségvetése ez” – ezekkel a szavakkal ismertette Renate Brauner polgármester-helyettes az osztrák főváros 2009-es költségvetés-tervezetét.

A pénzügyi és gazdasági városi tanácsnok azt is elmondta, hogy a 2000 óta konzekvensen követett adósságcsökkentési poltika teszi most lehetővé, hogy közpénzekből kompenzálják a magángazdaságban jelentkező keresletcsökkenést, és ezáltal amennyire csak lehet, válságállóvá tegyék Bécset.

Az osztrák főváros 2009-ben 10,965 milliárd euró bevétellel és 11,056 milliárd euró kiadással számol. A keletkező 90,76 millió eurós adminisztratív költségvetési hiányt a pénzügyi terv körültekintő megvalósításával akarják tompítani. Bécs jövő évi túlélési stratégiájának központi eleme a keresletintenzív kiadások növelése, amire tavalyhoz képest 573 millió euróval költenek többet. Az épületek felújítására, az elővárosi közlekedés fejlesztésére, az utak, vezetékek és csatornák karbantartására valamint járművek és gépek beszerzésére előirányzott összesen 4,397 milliárd euró jelentős részét, 1,615 milliárd eurót az építőiparra és az azt kiszolgáló ágazatokra fordítják majd, mivel 2009 tavaszától jelentős keresletvisszaesés várható e sok embert foglalkoztató területen. Mivel Bécs továbbra is meg akarja őrizni erősségeit - modern termelési és szolgáltatási központ -, jövőre 30,18 %-kal fordítanak többet gazdaságösztönzésre.

A célra előrányzott 214,7 millió euró fő kedvezményezettjei a bécsi kis- és középvállalkozások lesznek, a város gazdaságpolitikájának kulcsai. Kutatásra és fejlesztésre, valamint új technológiákra több mint 80 millió eurót fordítanak majd. A munkanélküliség csökkenő tendenciájának megőrzésére 56 millió eurót költenek különböző munkerőpiaci célokra, át- és továbbképzésekre. Annak érdekében, hogy a bécsi közoktatási rendszert felkészítsék az elkövetkező évek kihívásaira, tavalyhoz képest 78 millió euróval fordítanak többet erre területre. Az iskolákra és oktatásra 2009-ben összesen 1,041 milliárd euró jut majd, bölcsődék létesítésére és a bevándorlócsaládok gyerekeinek korai nyelvi fejlesztésére pedig 389,52 millió euró. Jövőre először emelkednek 1 milliárd euró fölé az osztrák főváros szociális kiadásai. A csaknem 20%-os növekedés oka többek között, hogy egyre többen vesznek igénybe szociális támogatást, a választások előtt megemelték a gondozási juttatást valamint megduplázták a fűtési támogatást. Ráadásul egyre szaporodnak a város szociális feldatait ellátó Fonds Soziales Wien kötelezettségei és kiadásai is.

A bécsi egészségügyi ellátás minőségbiztosítására, az intézmények infrastrukturájának fejlesztésére, a bécsi geriátriai reformra valamint új gondozási- és ápolási otthonok létesítésére 2009-ben összesen 1,745 milliárd eurót költ az osztrák főváros, ami 12%-kal több, mint tavaly. Jövőre szintén rekordösszeg, 544,33 millió euró jut kommunális szolgáltatásokra – szennyvíz- és hulladékkezelésre, vízszolgáltatásra és a csatornák karbantartására. Kulturális és művészeti célokra jövőre 230,62 millió euró áll majd rendelkezésre, ami 13 millió eurós növekedés tavalyhoz képest. Elsősorban a filmesek számíthatnak majd magasabb támogatásra.

A költségvetésen kívül Bécs Városa egy 100 millió eurós konjunktúracsomagot is kidolgozott, amelynek keretében elsősorban infrastrukturális, gazdaság-, technológia- és kutatásfejlesztési, klímavédelmi és munkerőpiaci projekteket valósítanának meg egyfajta beruházásként a jövőbe. Ide tartoznak például a Bécsi Kórházszövetség és a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien felújítási- és karbantartási intézkedései vagy néhány speciális gazdaságösztönző intézkedés az innovációhoz vagy a vállalatok nemzetköziesedéséhez kapcsolódóan. Továbbra is támogatnák az épületek energiagazdaságossági felújítását, illetve minden területen a hatékonyabb energiafelhasználást ösztönöznék. Munkaerőpiaci alapítványokat hoznának létre, a Wien Tourismus pedig a szokásos keretén felül plusz 500 ezer eurót fordíthatna reklám- és marketingtevékenységre. Bécs célja, hogy a közszféra révén szilárd támaszt nyújtson a bécsi gazdaságnak és minden erejével megőrizze a dinamikáját 2009-ben is.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek