Világgazdaság

Csaba László: Politikai döntések miatt ilyen nagy az államadósság

Csaba László szerint a 2001 óta született politikai döntések sorozata nélkül 2006 végére a magyar állam külső adóssága nem a 63 százalékot ostromolta volna, hanem 37 százalék alatt marad – írja a Figyelő.

A közgazdász a hetilapban kifejti: a konvergenciaprogram – amelynek egy átfogó nemzetgazdasági/üzleti terv mellékleteként jótékony sorvezető szerepe lehetett volna - a gazdasági növekedést, a szerkezeti illeszkedést és az ezt megalapozó, sokszor évtizedes kifutású intézményi reformokat már nem hivatott tartalmazni.

Ha egy országban nincsenek meg a gyökeres kiigazítás feltételei, akkor az adóprés nyomásával megvalósított túlélés politikája fenntarthatatlanná válik - írja a közgazdász.

Ha a reálkamat lényegesen meghaladja a növekedés ütemét – esetünkben 2006 közepe óta az alig 1–2 százalékot –, akkor a külső finanszírozhatóság megkérdőjeleződik. Különösen akkor, ha az ország küladósságának – állami és magántartozásainak – együttes dinamikája nemcsak ütemében, hanem irányzatában is mást mutat, mint a versenytársaké.

"A pénzpiaci szereplők számára 2008 októberében értelmessé vált egyirányú ügyleteket kötni, hiszen a magyar kormányzat sem teljesítményében, sem kommunikációjában nem adott alapot derűlátó várakozásokra" - írja Csaba László.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság államháztartási hiány Politikai közvélemény-kutatások Környezetvédelem - Globalizáció Malév Vállalati jelentések Felmérések autóipar Elemzői vélemények adósság 2004Fúzió és akvizíció Bűnügyek szlovák euró A KSH jelenti Reklám és Média Részvénypiacok Karácsonyi vásárlás A Madoff-csalás Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció KKV aloldal Egyesült Államok biztosítás Tudomány - Kultúra Csaba László infokommunikáció