Világgazdaság

Ezrekkel drágulna a temetés

A Fővárosi Közgyűlés decemberben dönt a 2009-re javasolt kegyeleti díjakról. A díjak temetkezési formától függően 2,2 - 4,08 százalékkal nőnek várhatóan.

A Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatásainak színvonalának megtartása és a legszükségesebb fejlesztések elvégzése így érhető el - ez a növekvő költségek mellett javarészt demográfiai okokkal magyarázható. A KSH szerint legutolsó statisztikai adatok alapján Budapesten csökkent a halálozások száma 2008 évben. A hamvasztásos temetések aránya egyre inkább nő a hagyományos, drágább temetkezési forma terhére.

A Budapesti Temetkezési Intézet előbbi esetén a teljes körű kegyeleti szolgáltatás jövő évi összegét 3 470 forinttal, 2,22 százalékkal növelné. A legmagasabb áremeléssel érintett hagyományos temetkezési forma 4,08 százalékos növekedése is alacsonyabb, mint a jelenlegi 4,2 százalékos inflációs várakozás.

A Budapesti Temetkezési Intézet Magyarország legnagyobb temetkezési szolgáltatója, 15 budapesti temető fenntartója és üzemeltetője. A felmerülő költségek nem a temetések számával arányosak, hanem a temetők területével, így csak növekvő díjakkal lehet az üzemeltetési költségeket fedezni.

A tervezett 2009. évi díjak változásai nemcsak azt teszik lehetővé, hogy a kegyeleti szolgáltatások színvonala változatlan maradjon, hanem azt is, hogy a vállalat így a tervezett - és feltétlenül szükséges fejlesztéseit a fővárosi igényeknek megfelelően végrehajthassa, mintegy 132 millió forint értékben. Ilyen a Csepeli temető bővítési területein a parcellák, valamint a szükséges infrastruktúra kialakítása. A temetők biztonságának növelése érdekében pedig a kerítés rendszerek kiépítésének folytatása elengedhetetlen.

temetés temető Budapesti Temetkezési Intézet