Világgazdaság

Itt tartunk! Egyre több ingyen ebédet esznek a gyerekek az USA-ban

A gyermekétkeztetést megszervező School Nutrition Association adatai szerint folyamatosan nő azoknak az amerikai gyerekeknek a száma, akik igénybe veszik a szociálisan rászorultaknak járó ingyenes iskolai étkezéseket.

A National School Lunch Program a 2006-2007-es tanévben több mint harminc millió gyereknek juttatott ingyenes ebédet az iskolákban, részben szövetségi, részben állami forrásokból. A School Nutrition Association rendszeresen vizsgálja a szociális étkezések lebonyolítását. A szervezet adatai szerint a felmérésben részt vevő iskolák 80 százalékában jelentősen nőtt az ingyenes étkezést igénybe vevő gyerekek száma – jelenti az AP.

Az ellátásban azok a családok részesülhetnek, ahol a jövedelem a szegénységi minimum 130 százalékát teszi ki vagy ennél is alacsonyabb. Az ennél magasabb jövedelemmel rendelkező családok árengedményt kaphatnak az étkezésekre – ezt a lehetőséget is többen veszik igénybe az utóbbi időben.

Az iskolák többsége ingyenes zöldség- és gyümölcsszállítmányokat kap a mezőgazdasági minisztériumból, egy-egy ebédet pedig 2.57 dollárból (510 forint) kell kihozniuk. Számos táplálkozástudományi szakértő szerint ez az összeg nem elegendő az ellátáshoz, a program vezetői ezért már a Kongresszustól is kérték: juttassanak több pénzt az ingyenes ellátásokra.

Autók KK - Főoldal bal sztrájk ingyen ebéd autóipar Elemzői vélemények KongresszusKarácsonyi vásárlás repülés étkezés MÁV