Világgazdaság

Biztonság napi párszáz forintért - Utasbiztosítási tippek

A magyarok túlnyomó része sajnálja a pénzt az utasbiztosításokra, noha egy megfelelően kiválasztott termékkel – baleset esetén – hatalmas összeg azonnali kifizetésétől kíméljük meg magunkat – mondta Lantos Lóránt biztosítási szakértő.

A PBA Praeventio Biztosítási Alkusz Kft. üzletágvezetője szerint az ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártyával csak az orvosilag szükséges ellátásokat finanszírozza a hazai egészségbiztosító, ám a vizitdíj és a gyógyszerek költségeit már nem állja.

Utasbiztosítás megkötésekor érdemes végiggondolni, hogy baleset esetén milyen színvonalú egészségügyi ellátást várunk el, mennyire tűnik balesetveszélyesnek az úti cél, vagy szeretnénk-e biztosítani gépkocsinkat, esetleg értékesebb vagyontárgyainkat is. A PBA Praeventio azt javasolja minden utazónak, hogy mindenképpen olyan komplex biztosítási csomagot válasszon, amely kiterjed betegségre és kórházi ellátásra, balesetre, poggyászra illetve úti okmányunkra. Ha az utazó olyan országba utazik, ahol nagyon drága az egészségügyi ellátás, célszerű olyan terméket választania, amely magas vagy korlátlan fedezetet nyújt. Például Nyugat-Európában egy kevésbé súlyos sérülés ellátásáért akár 5-600 eurót is elkérhetnek a rendelők.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (régebben az E111-es jelű nyomtatvány) az tagállamain kívül néhány országban biztosít orvosilag szükséges és sürgős egészségügyi ellátást számunkra ingyenesen. „Sok olyan esetről van tudomásunk, amikor az utasnak ilyen kártyával külföldön önrészt kellett fizetnie ellátása után. A vizitdíjat vagy a gyógyszerek árát a hazai egészségbiztosító nem téríti; ez az összeg több száz euróra is rúghat” – hívta fel a kártya hátrányaira a figyelmet Lantos Lóránt, aki hozzátette: egyes tagállamokban az ellátás költségeit a biztosított előlegezi meg, amely szintén nem olcsó. Ezzel szemben az utasbiztosítás megkötésével baleset esetén az önrészt is fizeti a biztosító, s a szerződés szerinti valamennyi ellátást fedezi (vizitdíj, gyógyszerek).

A PBA Praeventio közlése szerint ebben a szezonban a legtöbben az Allianz Útitárs és az Axa Világjáró termékeit választották, bár az EUB Sí-Sztár és Sí-Profi módozatok is keresettek. Míg Nyugat-Európában a külföldre utazók 70 százaléka köt utasbiztosítást, addig nálunk csupán mindössze 35 százalék – mondta a biztosítási szakértő.  A cégnél köthető legolcsóbb biztosítás heti 2 800 forintba kerül, de a minden igényt kielégítő komplex csomag is megvásárolható 5 ezer forintból.

PBA Praeventio Biztosítási Alkusz Kft. utasbiztosítás Allianz Európai Egészségbiztosítási Kártya