Világgazdaság

Síbaleset külfödön - Éves fizetésünkbe is kerülhet az ellátás

Lábsérüléseket és fejsérüléseket szenvednek leginkább a síelők, de a drága felszerelések tönkremenetele mellett a külföldi kórházi számla végösszege is sokkoló lehet.

A legtöbb baleset Ausztriában történik, majd jócskán lemaradva következik Franciaország, a dobogó harmadik fokán pedig Olaszország és Szlovénia osztozik - derül ki az Allianz adataiból.
 
Az Allianz adatai szerint síbalesetek esetén leginkább lábsérüléseket – ezen belül is főként térdsérüléseket – szenvednek a sportolók, de igen gyakoriak a fejsérülések is. A baleseti helyszínek megoszlása szoros összefüggésben áll a magyarok által leginkább kedvelt célpontok népszerűségi listájával.

A nem várt események 65 százaléka Ausztriában következik be, majd ezután következik 15 százalékos részesedéssel Franciaország, és 10-10 százalék jut Olaszországnak és Szlovéniának. „A kórházi ellátás költsége igen magas lehet ezekben az országokban, a számla végösszege akár egy éves fizetés nagyságát is meghaladhatja” – figyelmeztet Kozek András. 

Az átlagos kárösszeg a sérülés súlyosságától függően - az extrém nagy balesetek kivételével - az orvosi ellátást igénylő enyhe és közepesen súlyos sérülések esetében átlag 300 és 10 ezer euró, azaz 90 ezer és 3 millió forint között mozog. „Egyértelműen baleseti, betegségi vagy utazási segítségnyújtási elemek miatt nyújtják be a legtöbb kárigényt. Baleset miatt viszont gyakran sérül a felszerelés, a ruházat, ami végeredményben poggyászkárt jelent” – állítja a vezérigazgató-helyettes, aki szerint egyre többször jelentenek amiatt is kárigényt, mert a sílécet ellopják, és azt pótolni kell, különben a tervezett üdülésből kínszenvedés lesz.

Az Allianz ezen tapasztalatok alapján több mint egy éve vezette be vezette be a Téli Sportok utasbiztosítást, és a síelők nagy számára jellemző, hogy eddig 22 ezren vásároltak ilyen kötvényt.

Mint arról korábban írtunk, a hazai utazók többségére nem jellemző, hogy az utasbiztosításnál a megfelelő körültekintéssel döntene arról, melyik terméket válassza, így például sokan nincsenek tisztában a termékekbe építhető felelősségbiztosítás fontosságával sem.

ellátás kárigény baleset Allianz utazás biztosítás felszerelés