Világgazdaság

A vasárnapi zárva tartással munkahelyet lehetne megtartani

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint az üzletek vasárnapi zárva tartásával munkahelyet lehetne megtartani.

Sáling József, a KASZ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a gazdasági válság kezeléseként fel lehetne vetni az üzletek vasárnapi zárva tartását, amelynek fontos szerepe lenne a munkahelymegtartáson túl a munkahelyi légkör javításban.

A szakszervezet szerint ha egy nappal rövidülne a boltok nyitva tartása, a meglévő létszámot ideálisabban be lehetne osztani, csökkenne a cégek költsége, többek között azzal, hogy nem kellene vasárnapi túlórapótlékot fizetni. A kereskedelmi szakszervezet elnöke a helyzetet jellemezve utalt arra, hogy a kereskedelmi cégek is keresik a forgalom csökkenése miatt az üzemidő, a foglalkoztatotti létszám csökkentésének lehetőségét.

Megítélése szerint a kis- és középvállalkozások esetében már nem lehet tovább létszámot csökkenteni, a nagyobb alapterületű egységekben pedig nagy az dolgozók leterheltsége. Sáling József elmondta, hogy a szakszervezeti javaslatot több hazai kereskedelmi szövetkezet, kisvállalkozás és jó néhány multinacionális cég támogatja. Nemrégiben megállapodtak több kereskedelmi munkaadói szövetségekkel is arról, hogy szakmai anyagot, elemzést készítenek a vásárnapi zárva tartás gazdasági hatásáról, amelyet az érintettek bevonásával megvitatnak.

Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Bajnai Gordon OTP A szerkesztő ajánlja OPEC IMF Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc lemondott Fodor Gábor General Motors Gyurcsány Ferenc KASZ repülés Zdenek Tuma Kopits György Részvénypiacok Panasonic South-East Europe Kft. Puch László Zöld ügyek Európai Unió Sáling József A szerkesztő ajánlja BÉT Állami Autópálya Kezelő Zrt. Barack Obama infokommunikáció Gráf József