Világgazdaság

Alacsony a beruházási kedv

Nem ígér fenntartható fellendülést a következő időszakra sem a beruházások alakulása, de nem is ez a tényező rántotta vissza a múlt év végi növekedést. A stagnálás után ismét csökkent a beruházások volumene 2008-ban, a háttérben az egyre nagyobb versenyképességi lemaradásunk állhat. Éves szinten 3 százalékkal zsugorodott a beruházások volumene, a teljesítményértéke pedig 4791,5 milliárd forintot tett ki, ennek legnagyobb része, mintegy 1835 milliárd forint a negyedik negyedévben realizálódott. A beruházási hányad – párhuzamosan a megtakarításival – 2006 óta csökken, vagyis a egyre kisebb részét teszi ki. Ez azt jelenti, hogy mind kevésbé nevezhető fenntarthatónak a növekedés szerkezete, s mind kevésbé biztosított a jövőbeni növekedéshez szükséges kapacitás. Éves átlagban az építési beruházások 6,8 százalékkal szűkültek, míg a gépek és berendezések enyhe, 2,7-es emelkedést mutattak.

A negyedik negyedévben ugyanakkor alig az éves átlag alatt, 3,2 százalékkal szűkült a beruházási volumen, a harmadik negyedévi adat ennél egy százalékponttal volt kedvezőbb. Ezek szerint a 2,1 százalékos GDP-visszaesésben nem a felhalmozási tételek csökkentek a legnagyobb mértékben, sőt, a külkereskedelmi adatok még javulást is mutattak az egyenleg tekintetében. Egyelőre csak a fogyasztásra nézve nem rendelkezünk információval (kivéve a kiskereskedelem gyenge alakulását), de sejthető, hogy itt volt a legnagyobb zuhanás a begyűrűző válság hatására. Figyelmeztető jel a termelési kapacitásra nézve, hogy a gépek beszerzése esett vissza jelentősebb mértékben, míg az általában kevésbé produktív építményeknél csak 0,9 százalékos volt a mérséklődés a múlt esztendő utolsó három hónapjában. Utóbbiban több út- és hídátadás is szerepet játszhatott.

A beruházásokban a legnagyobb súlyt képviselő ágazatok közül az ingatlanügyek terén enyhe, 1,5 százalékos éves csökkenés mutatkozott, összefüggésben a lanyha lakáspiaci trendekkel.

Átlag feletti visszaesés volt viszont a feldolgozóiparban. A nagy volumenű projektek terén mára nem számít kiemelt célországnak Magyarország, a Hankook Dunaújvárosba települése óta nem történt hasonló léptékű beruházás a magánszférában. A 2008 során kiemelkedő eredményt elérő mezőgazdaságban a beruházások is megugrottak, közel egynegyeddel haladták meg a 2007-es szintet. Az állami szolgáltatásoknál látható nagymértékű csökkenés a kormányzati megszorítások eredménye volt. Az utolsó negyedévben – a mezőgazdaságot és a csekély súlyú bányászatot leszámítva – sehol sem volt érdemi beruházásbővülés, a szolgáltatásokban viszont hatalmas visszaesés következett be.

A következő negyedévekben a hitelhez jutási nehézségek miatt általános csökkenés valószínű, amely az első időszakban főként a külkereskedelemben érdekelt vállalkozásokat sújthatja. Kérdéses, hogy az állami beruházásélénkítő csomagok képesek-e érdemi hatást kifejteni, vagy csak az amúgy is betervezett projektek megvalósítására fordítódnak.

KK - Főoldal bal elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság OTP Göncz Kinga BKV orosz-ukrán gázvita Vállalati jelentések Raiffeisen forintárfolyam Külföldi lapvélemények Orbán Viktor Felmérések Lévai Katalin Hitelek: lakás KK - Hírek röviden Gyurcsány Ferenc autó A KSH jelenti Reklám és Média Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása fogyasztási cikkek Deviza- és árupiac Veres János Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok biztosítás Tudomány - Kultúra BÉT MÁV infokommunikáció Adórendszer Magyarországon