Világgazdaság

Most indult, de már leállíttatnák a Google "kukkolót" a britek

A Google március 19-án indította el Street View szolgáltatását a szigetországban, ennek keretében huszonöt város utcáiról mutat be panoráma képeket. Több jogvédő szervezet azonban leállíttatná a programot, mivel az szerintük sérti a személyiségi jogokat.

A huszonöt brit városra kiterjedő Google Street View több millió fotót tartalmaz, amelyeken az épületeken kívül a járókelők is láthatóak. Bár a keresőóriás az arcok többségét elhomályosítja, a Privacy International jogvédő szervezet szerint így is rendszeresen megsérti a személyiségi jogokat, ezért a szolgáltatás leállítása mellett foglal állást – írja a PC World.

Simon Davies igazgató azt állítja: így is azonosítható a személyek egy része, ezért azt kérik a brit adatvédelmi biztostól: a vizsgálat idejéig tiltsa le a szolgáltatást. A Privacy International azt állítja: kétszáz panasz érkezett hozzá a március 19-i indulás óta, köztük egy nővel, aki erőszakos élettársa elől szökött el, de a fotón új otthona előtt látható. Ezen kívül a Street View-n letartóztatások, szex shopból kilépő emberek és meztelenül piknikező csecsemők is láthatóak.

A Google azt állítja: minden esetben eltávolítja a rendszerből a fotót, ha erre az azon szereplő személy felkéri. Nagy-Britanniában nincsenek írásban meghatározott adatvédelmi szabályok, ez a döntés most az informatikai biztos kezében van, nem úgy, mint Németországban, itt ugyanis a szigorú adatvédelmi szabályok törvényességi aggályokat vetnek fel a Google szoftverével kapcsolatban.

Lendvai Ildikó Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF A szerkesztő ajánlja Glatz Ferenc Lakossági energiaellátás adatvédelem Dávid Ibolya személyiségi jogGazdasági Versenyhivatal forintárfolyam Gyurcsány Ferenc lemondott Elemzői vélemények Surányi György Fodor Gábor Gyurcsány Ferenc street view Folyószámla Élelmiszerpiac A munka világa OIT Veres János Zöld ügyek Google Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Európai Unió Piacbefolyásoló adatok BÉT Barack Obama infokommunikáció Mirek Topolánek