Világgazdaság

Ötszáz milliárdos "tisztítókúrát" jelentett be Geithner

Timothy Geithner ma ismertette az 500 milliárd dollártkitevő public-private együttműködés részleteit. A pénzügyminiszter szerint az újabb injekciót az indokolja, hogy a bankoknak meg kell szabadulniuk a mérgező eszközöktől.

Timothy Geithner a Wall Street Journalben megjelenő cikkében ismertette az 500 milliárd dolláros csomag részleteit. Mint arra a kormány már korábban utalt: Geithner az állam és a magánszféra együttműködésében képzeli el a források elköltését, amelyet a bankoknál felhalmozódott mérgező eszközök tesznek szükségessé – idézi az AFP.

A pénzügyminiszter tervei szerint a forrásokat a Fed és a Szövetségi Betétbiztonsági alap (FDIC) biztosítja majd arra, hogy a magánbefektetőket a "rossz" eszközök felvásárlására buzdítsa, a jövőben profit reményében. A mérgező befektetések megvételének kockázatát a cégek megoszthatnák az állammal, az állam pedig cserébe a remélt profitból részesülne majd.

Geithner hozzátette: az állami támogatás minden befektetői csoport, így a nyugdíjalapok számára is elérhető lesz. Geithner hozzátette: a mérgező eszközök értékét a piac határozza majd meg, így megakadályozhatják, hogy az állam értéküknél magasabb árat adjon értük. A miniszter azt reméli, hogy a rossz befektetések eladása felélénkíti majd a bankokat, amelyek így több hitelt adnak majd

A New York Times értesülései szerint a kormány kedvező kamatozású hitelekkel ösztönzi majd a magánbefektetőket a csatlakozásra, mivel eddig a kockázat miatt gyakorlatilag senki nem jelentkezett a mérgező eszközökért. A kabinet várhatóan a TARP programból 75-100 milliárd dollárt használ fel arra, hogy elárverezze a rossz befektetéseket.

geithner mérgező Fed kormány befektető hitel kamatMagyar Telekom Nyrt. válság