Világgazdaság

Oroszországból, szeretettel: Jöhetnek az amerikai katonai szállítmányok

Oroszország tárgyalna az Egyesült Államokkal az Afganisztánba irányuló katonai szállítmányok áthaladásának engedélyezéséről.

A moszkvai külügyminisztérium közölte: Oroszország kész az együttműködésre ebben az ügyben, feltéve, hogy az Egyesült Államok ezt kéri – jelenti a BBC.

Washington egy ideje alternatív útvonalakat keres az Afganisztánba irányuló szállítmányai részére. Afganisztánba Oroszországon kívül Pakisztánon lehet utánpótlásokat eljuttatni, a pakisztáni-afgán határon azonban az elmúlt hónapokban fokozták harci tevékenységüket a tálib militánsok. A terroristák többször megtámadták a szállítmányokat, az Egyesült Államok pilóta nélküli bombázó repülőkkel válaszolt az akciókra és világossá vált: az afganisztáni átjáró nem biztonságos.

Andrej Nyesztyerenko, a moszkvai külügyminisztérium szóvivője jelezte, Washington eddig nem kérte hivatalosan, hogy katonai jellegű szállítmányok áthaladhassanak Oroszországon keresztül. A bejelentés érdekessége, hogy korábban Moszkva közölte: az Egyesült Államoknak nincs más választása, mint Oroszországon keresztül szállítani Afganisztánba, ehhez pedig engedélyt kell kérnie.

Az enyhülés első jele volt, hogy március elején újraindult a Kirgizisztánban található amerikai támaszpont, amelyet korábban vélhetően orosz nyomásra zártak be. A bázis kulcsfontosságú Afganisztán elérése szempontjából.

OTP A szerkesztő ajánlja Afganisztán tálib Oroszország Gyurcsány Ferenc lemondott gyógyszeripar Pakisztán Panasonic South-East Europe Kft. hadi G20 Gazprom Tesco