Világgazdaság

Lassú a minisztérium! Elúszik a szezon a Balatonnál?

A pünkösdi hétvégére készültek a balatoni vendéglősök, üdülési csekket is elfogadtak volna, de hiába vártak hónapokig az engedélyekre. A szakmai szervezetek szerint a procedúra következtében veszélybe került a szezonkezdet.

Negyven somogyi vállalkozó abban reménykedett, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén már üdülési csekk-elfogadó hellyé válik a vendéglőjük - értesült a sonline.hu.

Van, aki hónapok óta vár az engedélyre, de a mai napig nem kapta meg. Jó László, a Kisosz megyei elnöke szerint érthetetlen, hogy eddig nem sikerült dűlőre jutni. – Miért kell hetekig, hónapokig ülni egy-egy ilyen ügyön? – jegyezte meg. – "Igaz, hogy az utóbbi időben rengetegszer beszéltek az üdülési csekkről, de az adózással kapcsolatos   elképzelések legfeljebb jövőre léphetnek életbe. Akkor miért kell tönkretenni az idei szezont?"

Dubinyák János siófoki vendéglős azt mondta: októberben adta be a kérelmet az alapítványhoz. Néhány hete még arról értesült, hogy állítólag májusban szerződést kötnek vele. Azóta nem kapott értesítést. Hozzátette: sokaktól hallotta, hogy megéri elfogadni a csekket. A bevétel szerencsés esetben akár 15-20 százalékkal is növekedhet.

A balatonföldvári Melétei Gyuláné azt mondta: nem sok hasznát venné az engedélynek augusztus elején. Addigra szép lassan lecseng a szezon.

Kertész Rezső a Kisosz visegrádi országos küldöttgyűlésén vetette fel a problémát Oszkó Péter pénzügyminiszternek. Azt kérte: gyorsítsák fel a Nemzeti Üdülési Alapítvány és a Pénzügyminisztérium közötti egyeztetést. Ez az üdülésicsekk-elfogadó helyek bővítését szolgálná.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a sonline.hu oldalon!

Pénzügyminisztérium üdülésicsekk vendéglátásSzberbank balatoni szezon