Világgazdaság

Nincs ellenszere az új influenzának - mégis árulják az interneten

A Health Canada közleményben figyelmeztette a lakosságot, hogy az illegális gyógyszerkereskedők a sertésinfluenza-veszélyt kihasználva a H1N1 vírus okozta megbetegedések kezelésére kifejlesztett gyógyszereket ajánlanak.

A hatóságok szerint azonban még nem létezik ilyen, az egészségügyi szervezetek által jóváhagyott készítmény - olvasható a hamisitasellen.hu honlapon.

Jelentősen megszaporodott azoknak az illegális gyógyszerkereskedőknek a száma, akik elsősorban internetes oldalakon keresztül olyan készítményeket ajánlanak a potenciális vevőknek, amelyek állításuk szerint a H1N1 vírus kezelésére lettek kifejlesztve.

Több illegálisan üzemelő online patika emellett a sertésinfluenza kezelésére alkalmazott Tamiflu és Relenza készítmények generikus verzióiként bemutatott termékeket is hirdet. A kanadai állami egészségügyi szervezet, a Health Canada azonban óva inti a lakosságot ezek megvásárlásától.

"Léteznek olyan készítmények, amelyek az influenza tüneteinek megelőzésére és kezelésére általában alkalmasak, azonban jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan, az egészségügyi szervezetek által jóváhagyott gyógyszer, amelyet kifejezetten a H1N1 vírus (sertésinfluenza vírus) kezelésére fejlesztettek ki" - olvasható a szervezet közleményében.

A Health Canada arra figyelmezteti a lakosságot, hogy az illegális kereskedők és a gyógyszerhamisítók megpróbálnak hasznot húzni a sertésinfluenza terjedéséből. Az emberek félelmeire és aggodalmára alapozva akarnak nyereségre szert tenni, mit sem törődve azzal, hogy mindeközben a gyanútlan vevők életét kockáztatják.

A közlemény szerint a kanadai egészségügyi hatóságok nem hagyták jóvá sem a Tamiflu, sem a Relenza generikus verzióinak forgalmazását az országban. Ezek és a H1N1 vírus kezelésére hirdetett termékek a legnagyobb valószínűséggel hamisítványok. "Ezek a készítmények veszélyes adalékanyagokat és olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, amelyek nincsenek feltüntetve a csomagoláson. Fogyasztásuk komoly egészségügyi kockázattal jár, a tünetek enyhítése helyett súlyosbíthatják azokat" - áll a közleményben.

A Health Canada ezért arra kéri az állampolgárokat, hogy legyenek rendkívül óvatosak, minden gyógyszervásárlás során körültekintően járjanak el, és ne dőljenek be az ilyen jellegű hirdetéseknek.

gyógyszer hamis gyógyszer