Világgazdaság

Tovább tart az euró szárnyalása

Folytatódott a dollár napok óta tartó gyengülése, pénteken délután az euró már 1,4 dollár fölött, kéthavi csúcson járt.

Az euró 1,4002 dollárra erősödött a csütörtök késő esti 1,3890 dollárról. A dollár gyengülését elsősorban az Egyesült Államok "AAA" szuverén adósi besorolásának esetleges rontásával kapcsolatban felerősödött várakozások váltották ki.

Ennek előzménye, hogy csütörtökön stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - szuverén adóskockázati besorolásának kilátását a Standard & Poor''s.

A hitelminősítő arra a várakozására hivatkozott, hogy a brit nettó államadósság megközelítheti a hazai össztermék (GDP) 100 százalékát. Egy másik hitelminősítő, a Moody''s Investors Service csütörtökön úgy vélekedett, hogy megfelelőnek tartja az amerikai "AAA" besorolást, de hozzátette, hogy a minősítés nem garantálható örökre.

A dollár és a dollárban jegyzett papírok iránti bizalom tesztje a jövő héten lesz, amikor az amerikai pénzügyminisztérium összesen 101 milliárd dollár értékben bocsát árverésre 2, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket

Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) KSH Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF OTP európai parlamenti választás forintárfolyam Morgan Stanley dollár autóipar Fiat Magyarország General Motors Szijjártó Péter Simor András Google Inc. Róna Péter Felcsuti Péter MSZP-ügyek Deviza- és árupiac AAA Auto Group euró Opel Mol brit José Manuel Barroso Gazprom bajnai-csomag árfolyam Oszkó Péter