Világgazdaság

14 milliárddal fizetett ki többet az OEP - Válaszolt a szaktárca a Fidesznek

Tizennégy milliárd forinttal többet fizetett ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 2009 első fél évében az egészségügyi intézményeknek, szolgáltatóknak, mint a tavalyi év hasonló időszakában - közölte az Egészségügyi Minisztérium vasárnap az MTI-vel.

A szaktárca arra reagált, hogy előzőleg lemondásra szólította fel az egészségügyi minisztert a Fidesz, Pesti Imre, a párt szakpolitikusa ezt azzal indokolta, hogy az új finanszírozási rendszerrel a kormány összesen 60-70 milliárd forintnyi forrást akar kivonni az egészségügyből.

A fideszes politikus szerint Székely Tamás egészségügyi miniszter megszegte orvosi és parlamenti esküjét, valamint az Országgyűlés egészségügyi bizottságában tett vállalását, miszerint újabb nagyobb forráskivonáshoz már nem járul hozzá - számol be a baon.hu az MTI alapján.

A tervezett új finanszírozási rendszerrel a kormány vissza akarja hozni a fizető egészségügyet, és kórházak bezárását, illetve privatizációját készíti elő - közölte.

A szaktárca sajtóirodája az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a 14 milliárd forintos többletkifizetésből az következik, hogy a probléma nem a rendelkezésre álló forrásokból adódik, hanem abból, hogy egyes intézmények indokolatlan mértékben "túlpörgették" a teljesítményüket.

Van olyan járóbeteg-egység, ahonnan egy óra alatt 200 beteg ellátását jelentették - említettek egy példát. Azt írták: "A tények tehát magukért beszélnek, nem kevesebbet, hanem többet fizettünk ki az első hat hónapban. Tehát aki úgy látja, hogy a 14 milliárd forintos többlet 60 milliárd forintos kivonást jelent, az nem való szakpolitikusnak".

Pesti Imre Fidesz szaktárca oep