Világgazdaság

Árvízi körkép: jön az újabb hullám, súlyos károk Szlovákiában

Budapesten a hétvégéig lezárva lesznek a rakpartok. Az ausztriai esőzések miatt a Dunán és a Rábán újabb árhullám vonul le.

zlovákia keleti és északi részén súlyos károkat okoz az áradás. A Bártfa és Felsővízköz térségében harmadfokú árvízi készültség van, a kiáradt patakok több házat, pincét és kertet elöntött a víz. Több településen tegnap nem volt ivóvíz, több utat, és hidat elmosott a víz, károkat szenvedett a csatornahálózat, és a gázvezeték. Több mint 100 családi ház megrongálódott, komoly károkat szenvedett az állatállomány. Árva környékén több út járhatatlanná vált, az iszaptengert a polgári védelem távolította el. Az ország nyugati részén enyhült az árvízi helyzet, Pozsonynál megszűnt a készültség, és elindult a hajóforgalom.

A magyarországi folyószakaszokon tegnap 797 kilométeren volt árvízvédelmi készültség, ebből 127 kilométeren volt harmadfokú. A legmagasabb a készültség a Szigetköz alsó szakaszán Ásványráró és Nagybajcs között volt, valamint a Rábán Körmendnél, és a Lajtánál.
„Újabb árhullám várható a Duna magyarországi szakaszán, Bécs fölött ugyanis Ausztriában a folyó újra intenzíven árad” – jelentette ki tegnap az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezetője.

Janák Emil közölte, hogy tegnap Nagybajcsnál néhány centimétert apadt a Duna. A harmadfokú árvízvédelmi készültséget azonban nem szüntethetik meg, mert az apadást lassú „visszaáradás” követi. Komárom és Esztergom térségében továbbra másodfokú árvízvédelmi készültség van.
A hétvégi esőzések miatt elhúzódhat a Duna apadása, így előreláthatólag péntekig – de akár vasárnapig is – lezárva lesznek a budapesti rakpartok. A Duna vízszintje tegnap 716 centiméter volt a fővárosban. A rakpartok megnyitására 650 centiméternél alacsonyabb vízállásnál van lehetőség. Az alsó rakpartok kivételével sehol nem okoz különösebb gondot a megnövekedett vízmennyiség.

A Duna tetőzését szerdára várják a Sió-árvízkapunál, 1100 centiméter körüli vízállással számolnak. Az árvízkaput lezárták, hogy a Sióról kirekesszék a dunai árhullámot.

A Mosonmagyaróvár fölötti vésztározó vasárnapi megnyitásának köszönhetően a Lajtán néhány centiméteres apadás történt. A hárommillió köbméteres tározót azért kellett megnyitni, mivel a város egyes részeit nem védi töltés. Az árhullám veszélyeztette a belváros, és a kertváros egy részét. Ezeken a szakaszokon homokzsákokból ideiglenes védműveket építettek. A védekezés ellenére a Lajta-parti házak pincéiben már betört a talajvíz.

A Rábán is újabb árhullám vonul le, a folyó középső szakaszán hétfőtől másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A folyó tegnap Sárvár környékén tetőzött, de az ausztriai esőzések miatt a folyó szentgotthárdi szakaszán is újra elrendelték az elsőfokú készültséget. Körmenden továbbra is harmadfokú a készültség. Ott a folyó vízszintje 423 centiméterre csökkent, de az apadást megállíthatja a Szentgotthárdról és a Pinka patakból érkező árhullám. Az Ausztriában lezúduló eső miatt megáradt a Lapics és a Strém-patak.

A Murán elsőfokúra mérsékelték tegnap az árvízvédelmi készültséget. Letenyénél a szombati tetőzés után már csaknem egy métert apadt a folyó vízszintje, hétfő reggel 7 órakor 337 centiméteres vízállást mértek.


[enews_gallery id='211411']

Mura Árvíz Duna Rába időjárás károk Szlovákia