Világgazdaság

Hol élnek a világ gazdagjai?

Majd kilenc százalékkal visszaesett a világ gazdagjainak száma; összvagyonuk 33 milliárd dollárral csökkent - derül ki a Merrill Lynch és a Capgemini legfrisebb, 2008-as világjóléti jelentéséből.

A gazdagásghoz egymillió, a szupergazdagsághoz 30 millió dollár vagyonnal kell rendelkezni a statisztikában - utóbbi csoportnak a negyede kihullott 2009 elejére. A Handelsblatt összeállításában országokra lebontják, hol, milyen a sorsa manapság a gazdagoknak.

10. Brazília

Itt 143 ezerről 131 ezerre csökkent a dollármilliomosok száma, ami átlagon alulinak tekinthető. Dél-Amerikáról általánosságban elmondható, hogy itt kevésbé érintette a tehetőseket a válság, mint Észak-Amerikában vagy Európában.

9. Olaszország

207 ezerről 164 ezerre esett vissza a gazdagok száma, így Olaszország az előző évi rangsorhoz képest egy helyet veszített.

8. Svájc

Méhozzá Svájc javára, ahol szintén visszaestek a dollárban mérhetően is jómódúak, de még mindig 185 ezren vannak.

7. Kanada

Kanada megőrizte hetedik helyét, holott itt mintegy negyedével esett vissza a milliomosok száma: 281 ezerről 213 ezerre.

6. Franciaország

Az európai összehasonlításban Franciaország a harmadik helyet foglalja el 346 ezer gazdag lakosával. Holott 2007-hez képest itt is 50 ezren kiestek e kategóriából.

5. Nagy-Britannia

Éppenhogy elérték a britek a top5-öt: kiemelten érintette az ittenieket a válság hatásai. 362 ezren számítanak még mindig gazdagnak, a korábbi 491 ezerből.

4. Kína

A Közép Birodalma megállíthatatlanul tör előre, a milliomosok között is: 2008-ban pedig már Nagy-Britanniát is megelőzte. Ehhez hozzájárul gazdasági növekedése, de a zárt paci rendszere is. És ugyan itt is visszaesett a gazdagok száma, 364 ezer milliomosával egy hellyel előrébb lépett.

3. Németország

Külön érdekesség, hogy a németek vagyonát is átlagon alul érintette a válság - miután már évekkel korábban beváltották kockázatos kitettségeiket biztonságosabb papírokba. A dollármilliomosok száma "csupán" 2,7 százalékkal csökkent itt, 833 ezerről 810 ezerre.

2. Japán

Japánban él a csendes-óceániai - ázsiai térség milliomosainak a fele - még úgy is, hogy 1 517 000-ről 1 366 000-re csökkent létszámuk. Külön megjegyzendő, hogy a Japánok azon kevesek közé tartoznak, ahol már 2007-ben is csökkent a tehetősek száma, köszönhetően a gazdaság lassulásának és a gyenge tőzsdei teljesítménynek.

1. USA

A legtöbb gazdag azonban továbbra is az Egyesült Államokban él: 2008-ban 2 460 000 ember bírt legalább egymillió dolláros vagyonnal. Hiába érintette a válság kiemelten az amerikaiakat (2007-ben még több mint 3 millióan voltak gazdagok), bőven megtartották első helyüket.

gazdagok Svájc tehetős Nagy-Britannia milliomos Kanada Brazília USA Olaszország Japán Franciaország dollármilliomos