Világgazdaság

"Nem katasztrofális" - Már tavaly látta a bajt az Air France

Az Air France közlése szerint már 2008 májusában észlelték, hogy az Airbusok sebességmérő közül több modell hajlamos az eljegesedésre. A vállalat szerint ezek az "incidensek" nem minősültek katasztrofálisnak, a cég ennek ellenére április 24-től megkezdte az eszközök kicserélését.

Az Air France által üzemeltette Airbus katasztrófájával kapcsolatban egyelőre csak két dolog biztos: a repülő viharzónába repült és mérőműszerei összevissza jelezték a sebességét. Az AirFrance a június elsején bekövetkező baleset után úgy nyilatkozott: már korábban tapasztalta, hogy az Airbusok sebességmérői a jegesedés miatt meghibásodnak. A vállalat hozzátette: felgyorsítja az eszközök kicserélése érdekében indított programot.

A francia légitársaság vezetője, Pierre-Henri Gourgeon a Reutersnek úgy nyilatkozott: az első, a régieket helyettesítő műszerek gyakorlatilag a baleset estéjén érkeztek volna meg a céghez, ugyanakkor a cégvezető azt is kijelentette: nem biztos abban, hogy a sebességmérők hibája okozta a balesetet.

Gourgeon közlése szerint az Airbus biztosította az Air France-t arról, hogy mindhárom, a repülőinél használt műszer biztonságos, beleértve azt is, amelyet a lezuhant A330-ba építettek. Iparági források szerint az Airbus kizárta az elektromos hibát és a pilótafülke kijelzőinek elvesztését is, mint lehetőséget.

Az Air France a hétvégén jelentette be, hogy már 2008 májusában regisztrálták a jegesedési problémát, bár ezek az "incidensek" nem minősültek katasztrofálisnak. A légitársaság emellett közölte, hogy a később elvégzett vizsgálatok igazolták, hogy egy másik műszertípus jobban megfelelne a célnak, ezért meg is kezdték az eszközök lecserélését, anélkül, hogy megvárták volna az Airbus által javasolt tesztek eredményét.

Autók BÉT - Napi események Lendvai Ildikó KK - Főoldal bal elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót KK - HR szakoldalak KK - Főoldal jobb turizmus Mahmud Ahmedinedzsád Vállalati jelentések KK - Vállalati szemmel európai parlamenti választás balesetRepülés akciók forintárfolyam air france Külföldi lapvélemények Felmérések influenza autóipar légitársaság Elemzői vélemények Aitrbus Bűnügyek katasztrófák KK - Hírek röviden A KSH jelenti Reklám és Média Betéti kamatok Részvénypiacok Európai Parlament A szociális és adórendszer átalakítása herényi károly MSZP-ügyek SZDSZ-ügyek Jobbik-ügyek Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Microsoft KKV aloldal IMF-megállapodás utazás Magyar Posta Zrt. Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában sebességmérő MDF-ügyek Egyesült Államok Talmácsi Gábor Piacbefolyásoló adatok EU aloldal Tudomány - Kultúra Ryanair infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon