Világgazdaság

800 ezerbe is kerülhet, ha valaki kocsiban telefonál

Büntetés: 800 ezer forintot is fizethet, aki vezetés közben mobilozik, ugyanis hamarosan közigazgatási eljárásban büntetik a vezetés közbeni mobiltelefonálást augusztus 1. után.

Két hét múlva ugyanis a mobilozásért már nem helyszíni bírság jár, aminek felső határa 20 ezer forint, hanem közigazgatási eljárásban, szabálysértésként büntetik. Így a minimális tétel 10, a maximális 800 ezer forint lehet.

A rendőrségi tapasztalatok szerint egyébként az objektív felelősség bevezetése óta jelentősen visszaszorultak a közúti szabálysértések, így a vezetés közbeni mobiltelefonálás is. „Az objektív felelősség bevezetésével egy nagy közlekedésrendészeti váltás volt, nagy számban csökkentek az ilyen jellegű szabálysértések, amiben a mobiltelefon-használat is benne van”- mondta Makula György, az ORFK szóvivője az ATV-nek.

Európában a vezetés közbeni mobilozásért Olaszországban kell a legtöbbet, több mint 160 ezer forintot fizetni. De Spanyolországban is több mint 80 ezer forint a felső határ. 100 euró alatt büntetnek a legtöbb helyen, így Dániában, Franciaországban, Luxemburgban, Lengyelországban, Svájcban.

Ausztriában az egyik legkisebb a büntetés – ott 25 euróval megúszható a mobilozás. A legolcsóbb és legbiztonságosabb megoldás még mindig a kihangosító, vagy ha a sofőr leáll, amíg telefonál.

közlekedés büntetés mobilozás