Világgazdaság

Az Axáé a legjobb kamat-ajánlat a betétpiacon? Kamatkörkép

Az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe 2009. október 31-ig 13,25 százalékos kamatot (EBKM: 14,09 százalék) fizet a VIP Betétszámlán újonnan elhelyezett, 5 és 30 millió forint közötti látra szóló betétekre, ami jelenleg valószínűleg a legjobb ajánlat az átlag fölötti összeget bankbetétben elhelyező magánszemélyek számára.

A kiugróan magas látra szóló kamat az 5 és 30 millió forint közötti sávban újonnan elhelyezett betétekre jár. Az ötmillió forint alatti betétekre az AXA KamatHozó betétszámlájával megegyező feltételek vonatkoznak, azaz a VIP Betétszámlán elhelyezett lekötetlen megtakarításokra félmillió forintig évi 7,5 százalékot, az 500 ezer és 5 millió forint közötti összegekre a mindenkori mínusz 0,5 százalékát, azaz jelenleg évi 9 százalék (EBKM 9,38%) kamatot fizet a bank. A kamatokat a bank naponta számítja, és havonta írja jóvá.

Az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe 2009 első félévét 322,6 mlilliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta. Az első félévben a bank hitelállománya meghaladta a 275,2 milliárd forintot, a kamat- és kamat jellegű bevételek elérték a 13,4 milliárd forintos szintet.

Mivel az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe direktbankként működik, a VIP Betétszámlára készpénzbefizetés helyett banki átutalással vagy postai készpénz-átutalási megbízással (sárga csekk) helyezhető el pénz. A direktbankokra jellemző módon a számlanyitás, a számlavezetés, valamint a megtakarításokhoz történő hozzáférés ingyenes, és ingyenes a VIP Betétszámláról két, előre megadott célszámlára történő átutalás is.

A VIP Betétszámlán elhelyezett forintösszegeket a Belga Letét és Pénzügyi Eszközvédelmi Alap biztosítja, 100 ezer euró értékhatárig. Ez a jelenlegi forint/euró árfolyam mellett több mint duplája a hazai – az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított – 13 millió forintos betétbiztosításnak.

Az MKB Hozamtrió nevű terméke 16,16 százalékos kamatot kínál minimum 300 ezer forintos betétösszegtől. Igaz, itt a minimumösszeget három egyenlő részben meg kell osztani a betét, az MKB Természeti Kincsek Tőke- és Hozamvédett Származtatott Alap és az MKB IV. között. A futamidő 2 vagy 6 hónap lehet.

A Raiffeisen Előre kamatozó betétének 4 hónapos futamidejű változatára 11 százalékot fizet a pénzintézet. Ebben a konstrukcióban az ügyfél már a betétlekötés napján megkapja a kamatot. Az ajánlat "friss" pénzre vonatkozik.

A CIB áprilisban indított Tavaszi Forint betétakciója évi 12 százalékot kínál az újonnan lekötött betétekre, a háromhavi lekötési periódus első periódusára. Az jánlat bármekkora összegre vonatkozik.

A Citibanknál a 12 százalékos éves kamatot 70 százalékban lekötött betétre, 30 százalékban pedig befektetési jegy vásárlásra fizetnek. Futamidő: egy vagy két hónap. Ugyanekkora kamatot fizetnek, ha 70 százalékban struktúrált devizakötvénybe, 30 százalékban lekötött betétben helyezi el valaki megtakarítását. A futamidő ebben az esetben 2 hónap.

Az Erste BetétPárosa egy 3 hónapos és egy 12 hónapos futamidejű, ismétlődő lekötött forintbetét egyidejű, együttes igénybevételét jelenti, amely piaci átlag feletti kamatot kínál új megtakarítása elhelyezése esetén. A 3 havi betét kamata az első kamatperiódusban évi 14% (EBKM: 14,97%), a 12 havi betét kamata az első kamatperiódusban évi 11% (EBKM: 11,16%). EBKM értéke a jelenlegi nem akciós kamattal: 3 hó: 7,40%, 12 hó: 9,64%-9,71%. Az elhelyezni kívánt összeg teljes egészében új, bankon kívüli forrásból kell származzon.

A Budapest Bank Prémium Betét konstrukciója többféle futamidővel és típusban választható - egyszeri, ill. folyamatos lekötésként, a kamat tőkésítésével, ill. folyószámlán történő jóváírásával. A lekötés minimum összege 100 ezer Ft. A hirdetésekben a

A Prémium Betét kamata összegtől függő, bár a hirdetésekben 10,5 százalékos kamattal reklámozzák. A kamat mindig a teljes betétre vonatkozik. A kamat fix, a futamidő alatt a pénzpiaci változások kockázata a lekötést nem érinti.

Egészségbiztosítás Autók BÉT - Napi események GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság infrastruktúra-fejlesztés számla Rendőrségi ügyek - Tüntetések Malév Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás Szociális kiadások forintárfolyam átutalás Felmérések autóipar AXA VIP Elemzői vélemények Népszavazás Vlagyimir Putyin Hitelek: lakás Bűnügyek Országos Betétbiztosítási Alap MKB hozamtrió Befektetési lehetőségek autó A KSH jelenti Reklám és Média Részvénypiacok SZDSZ-ügyek fogyasztási cikkek Jobbik-ügyek Élelmiszerpiac KKV aloldal Axa kamathozó Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában megtakarítás Fővárosi ügyek Egyesült Államok EU aloldal biztosítás Silvio Berlusconi Vegyépszer Zrt. infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás kamat Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon