Világgazdaság

Brutálisan megnőtt a munkanélküliek száma a 45 év felettiek között

Az elmúlt egy évben a 45 év feletti korosztály álláskeresőinek száma mintegy 41 százalékkal nőtt a Workania állásportál felmérése szerint. A kutatásban azt vizsgálták, hogy a gazdasági válság hatására milyen változások tapasztalhatók e korosztály magyarországi munkaerő-piaci aktivitásában.

A Workania 90.000 álláskereső adatait vizsgálva készítette el felmérését, amelyből az is kiderül, hogy a 45 év feletti korosztály férfi munkavállalóinak körében 51, a nőknél pedig 32 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest az álláskeresők száma.

A munkakörök szerinti összehasonlításból kitűnik, hogy legjobban a faiparban dolgozók érintettek a korosztályból: ezen a területen több mint háromszorosára nőtt az aktív álláskeresők száma. A textil-, bőr- és ruhaipari ágazatban csaknem két és félszeresére emelkedett a 45 év feletti álláskeresők száma.

Komolyan érintettek emellett a biztonság és védelem területén dolgozók (92 százalékos növekedés), valamint a vendéglátó-ipari, idegenforgalmi területeken dolgozók is mintegy 88 százalékkal többen keresnek állást, mint egy évvel korábban. A biztosítási területen szintén 88 százalékkal nőtt az álláskeresők száma, míg a gépiparban 73, a gyártásban pedig 65 százalék ez a növekedés a 45 év felettiek körében.

Legkevésbé a hr-szakmában és a környezetvédelmi területen dolgozókat érintette a válság, ugyanis ezeken a területeken nem emelkedett az álláskeresők száma tavaly júliushoz képest.

Földrajzi terület szerint az álláskeresők számának legnagyobb mértékű - több mint 50 százalékos - emelkedését Budapesten és Pest megyében tapasztalták, de több megyében is - így például Fejér, Somogy, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyében - körülbelül 50 százalékkal nőtt az aktív álláskeresők száma tavaly július óta.

A korosztályba tartozó munkavállalók által leginkább keresett munkakörök közé tartoznak az adminisztratív munkakörök, valamint a gépkocsivezető, az asszisztens, az eladó, a telefonos operátor, a recepciós és az árufeltöltő.

Bankmentő csomag munkanélküliség Pénzügyi és gazdasági válság recessszió Bajnai Gordon gazdasági válság OTP turizmus A szerkesztő ajánlja ÁNTSZ ben bernanke Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás Farkas Ádám Külföldi lapvélemények influenza Elemzői vélemények Hitelek: lakás General Motors autó Szijjártó Péter repülés Részvénypiacok fogyasztási cikkek Jobbik-ügyek A munka világa Deviza- és árupiac Microsoft munkaválllalók utazás Samsung Mol Botrányok a politikában Vaskerék MDF-ügyek Piacbefolyásoló adatok ingatlanpiac bajnai-csomag mtv Magyar Bankszövetség