Világgazdaság

Dagad a fóti botrány – Vesztegetés, biztonsági őrök az ülésen

Még nem hallgatta meg a rendőrség azokat, akik a fóti korrupciógyanús ügy titkos hangfelvételén egy helyi beruházás "pótmunkázásáról" tárgyalnak. A Népszabadság úgy tudja: egy másik hangfelvétel is a korrupciógyanút erősítheti.

Vesztegetés gyanúja miatt folytat nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a nemrég nyilvánosságra került fóti ügyben - tudtuk meg. A rendőrség tájékoztatása szerint egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás. A Népszabadság arra nem kapott választ, hogy eddig miért csak azokat a képviselőket hallgatták meg, akiknek a postaládájába a lehallgatott beszélgetést tartalmazó CD-t bedobták, és a felvételen szereplőket nem.

A nyilvánosságra került hangfelvételen Simó Attila, a Fóti Közszolgáltató Kft. ügyvezetője, Kalló Richárd, a cég felügyelőbizottságának Fidesz által delegált elnöke és Szilos József ügyvéd tárgyal, utóbbi a helyi útfelújítási beruházásban érdekelt Swietelsky cég képviseletében. Szilos az iránt érdeklődik: miként lehetne "pótmunkázással" elkölteni azt a közel ötvenmillió forintot, amely a Swietelsky által benyújtott 108 milliós - legolcsóbb és így nyertes - ajánlat és az önkormányzat 152 milliós keretének különbözete.

A lap információi szerint van egy másik, nyilvánosságra még nem hozott hanganyag is. Ezen arról tárgyalnak, hogy ki mennyire járhat jól, ha sikerül végrehajtani a tervet.

Eközben – írja a Népszava – kedden és szerdán is tragikomédiába torkollott Fót képviselőtestületi ülése. A Mádly Zsolt fideszes polgármester elleni fegyelmi eljárásról szóló döntést a városvezető különös módon igyekezett meghiúsítani - hiába. Herényi Károly MDF-es országgyűlési képviselő fóti sajtótájékoztatóján a nemrég kirobbant vesztegetésgyanús útépítési ügy kapcsán a párt korrupcióellenes fellépéséről beszélt.

Biztonsági emberekkel érkezett a képviselőtestületi ülésre Mádly Zsolt, Fót fideszes polgármestere az ellene indítandó fegyelmi eljárásról, illetve a testület feloszlatásáról szóló döntés megtárgyalására. Mint Fábry Béla szocialista alpolgármester lapunknak elmondta, Mádly a napirend elfogadását sem kívánta megengedni. Felszólította a testőröket, hogy "intézkedjenek", ők azonban erre nem voltak hajlandók.

vesztegetés herényi polgármester fót Fidesz SwietelskyNouriel Roubini Bajnai Gordon kormányfő lett bajnai-csomag nyomozás