Világgazdaság

Gólyadömping a felsőoktatásban

Lényegesen megugrottak az idei hallgatói létszámok: egyes intézményeknél 15-23 százalékos gyarapodást regisztráltak az elmúlt évhez képest. A legnépszerűbb alapszakban azonban nem történt változás: továbbra is a turizmus-vendéglátás hódít a fiatalok körében.

Az idei 127 298 felvételiző közül 94 301 nebulónak sikerült bejutnia valamilyen felsőoktatási intézménybe, ami 13 ezerrel több, mint az elmúlt évben – derül ki a felvi.hu összesítéséből. A statisztika arra is rávilágít, hogy az idei tanévben összesen 89 184-en szereztek érettségi bizonyítvány, közülük 53 883-an döntöttek úgy, hogy a felsőoktatásban folytatják tanulmányaikat. Ez utóbbi döntés mintegy tízezerrel több diák fejében született meg idén, mint az elmúlt évben.

A legnagyobb, mintegy négy-ötszörös túljelentkezéssel a művészeti és a jogi és igazgatási képzési területekre jelentkezőknek kellett számolniuk. A sport- és gazdaságtudományokra jelentkezőknek sem volt könnyebb a feladata, ezeken a szakokon ugyanis háromszoros túljelentkezéssel kellett számolniuk.

A felsőoktatási intézmények hallgatókért folytatott küzdelmében az ELTE verekedte fel magát a dobogó legfelső fokára, 22 456 jelentkezője közül ugyanis ősztől 4990-en tanulhatnak majd a híres almamáterben.
Szorosan mögötte a Debreceni Egyetem büszkélkedhet eredményeivel: 21 586 jelentkezője közül 3838 nyert felvételt az intézménybe.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Szegedi Tudományegyetem léphet fel, 19 237 jelentkezője közül ugyanis 3732-en kezdhetik meg a tanulmányaikat szeptemberben. Ez utóbbi intézménynél így a tavalyi évhez képest idén 23 százalékkal több gólya kopogtathat majd iskolakezdésnél.

Nemcsak a vidék büszkélkedhet azonban létszámnövekedéssel, a Budapest Gazdasági Főiskolán (BGF) az előző évhez képest például csaknem 15 százalékkal több hallgató kezdheti meg a tanulmányait idén szeptemberben. A BGF idén rekorder is lett: öt üzleti alapszakon – gazdálkodási és menedzsment, és marketing, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, valamint turizmus-vendéglátás – itt kezdheti meg a legtöbb elsőéves nappali tagozatos hallgató tanulmányait Magyarországon. A létszámbővülés mellett ráadásul a BGF-en még a pontszámok is felkerekedtek. Míg tavaly csupán három szakon kellett 400 pont fölött teljesíteni, idén már haton – hangsúlyozta Sándorné Kriszt Éva, a BGF rektora.

Országos kitekintésben egyébként a legnépszerűbb szakra, a turizmus-vendéglátásra idén már 352 ponttal is be lehetett kerülni, volt azonban olyan intézmény is, ahol ehhez 451 pontra volt szükség. A népszerűségi listán a gazdálkodás és menedzsment szak foglalta el idén a második helyet, ahová átlagosan minimum 367 pont kellett, de volt olyan iskola, ahol 454. A harmadik legnépszerűbb szaknak a mérnök-informatikus képzés bizonyult, ahol a ponthatárok intézményenként 222 és 375 között alakultak.

Egyelőre annak a 32 997 jelentkezőnek sincs oka sopánkodni, akik a július 23-ai ponthúzáskor nem jártak sikerrel. Augusztus 10-ig lehet ugyanis jelentkezni a pótfelvételikre, amelyen – főként költségtérítéses szakokon – még több ezer hely vár az „eltévedt” gólyákra. Az eddigi gyakorlattól azonban eltérően idén nem a felsőoktatási intézményekhez, hanem az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtaniuk a diákoknak a pótfelvételi-kérelmüket.

bgf műszaki egyetem ELTE ponthatárok gólyák felsőoktatás