Világgazdaság

Pető beolvasott Fodornak, Demszkynek és Retkesnek

Az NKA vezetője, és Retkes Attila is cáfolta azokat az értesüléseket, mely szerint az SZDSZ új elnöke olyan döntésekben is részt vett volna, ahol támogatást ítéltek meg cégeinek.

Abban, hogy az SZDSZ ide jutott, jelentős Fodor Gábor felelőssége, de nem kizárólagos - mondta a Pető Iván SZDSZ egykori elnöke a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

Fodor Gábor 10 évig a párt belső ellenzékét játszotta, elnökként semmit nem tudott megvalósítani a célkitűzésekből, és az EP választások után végül ebek harmincadjára hagyta a pártot - mondta Pető Iván. Demszky Gábor mára politikai értelemben bukott ember, az új elnök, Retkes Attila pedig szimplán hülyeségeket beszél - mondta a volt elnök.

"Ezen a néven, hogy Szabad Demokraták Szövetsége nem lehet olyan pártot létrehozni, amiről érdemi, liberális beállítottságú választói tömegnek az jutna eszébe, hogy erre a pártra kíván szavazni, és nem látom azokat a személyeket, akik létrehoznák ezen név alatt azt a pártot, amely érdemi befolyást tudna szerezni a magyar politikában." Szervezeti értelemben az SZDSZ szétesett - fogalmazott a politikus.

Pető Iván szerint Demszky azért bukott ember politikailag, mert semmi esélye sincs, hogy főpolgármester legyen. Mostani kijelentései népszerűsködő bejelentések, amelyek méltatlanok Demszky Gábor múltjához - mondta az SZDSZ egykori elnöke a Reggeli Gyorsban.

Pető Iván szerint elfogadhatatlan, ahogyan Retkes Attila nyilatkozik a liberális pártról, úgy véli, az új elnök szimplán hülyeségeket beszél, kijelentései nem azt mutatják, hogy a liberális párt elnöke akarna lenni, ennyi erővel indulhatna akár a Jobbik elnökeként is - fogalmazott.

Felettébb furcsa, hogy egy elnök úgy kezdi politikai pályafutását, hogy nem tud a saját pártjának elmúlt 20 évéről egy jó szót mondani, hogy mindent gyaláz, ami eddig volt - tette hozzá.

Retkes már most gyanúba keveredett

Lapozzon!

„Retkes Attila nem vett részt az általa vezetett szervezet pályázatairól szóló döntéseken” – közölte kedden a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke.

Harsányi László a sajtóban megjelent írásra reagáló közleményében kifejtette: a Klasszikus és Jazz Lap-, Könyv és Hanglemezkiadó Kft. gondozásában megjelenő Gramofon című folyóirat 2001 és 2008 között összesen 47.530.000 forintos támogatásban részesült, melyből a zenei kollégium 38.330.000 forintot ítélt meg.

A Checkpoint Charlie elnevezésű blog információira hivatkozva az Index arról írt, hogy az SZDSZ új elnökének cége az  elmúlt években mintegy 145 millió forint támogatást nyert el a NKA-tól, úgy, hogy Retkes az NKA zenei szakmai kollégiumának tagjaként bele tudott szólni abba, hogy ki nyerjen.

Retkes  elmondta, hogy érthetetlennek tartja ezt az összeget, mert 2001 óta évente körülbelül 5 millió forintot nyertek, ám csak 2008 óta a döntéshozó testület tagja. Amikor cégének „3,7 milliós támogatásáról” döntött a kollégium, nem vett részt a döntéshozatalban. A pártelnök a köztelevízióban bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz az ügyben. Retkes július 12-i hatállyal lemondott zenei szakmai kollégiumi tagáságáról.

„Párbeszédet kell kezdenie az új ügyvivői testületnek a párt parlamenti frakciójával és egyezségre jutni” – mondta kedden Molnár Margit. Az SZDSZ új ügyvivője és Veszprém megyei elnöke szerint is „célszerű lenne, ha Kóka János majd lemondana”, de szerinte azt meg kell tudni, hogy miért ragaszkodik a tisztségéhez. Molnár elmondta, hogy Retkes elképzelései szerint hét szakpolitikai kabinetet kell létrehozni, amelyekben többek közt olyan lényeges területekre irányulna a figyelem, mint a nemzetpolitika, szociálpolitika, gazdaság, vidék és önkormányzatiság.

Kedden is folytatódtak az SZDSZ-ből való kilépések, tegnap a liberálisok Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, Novák Éva hagyta el a pártot. Csőzik László ügyvivői posztjáról mondott le, mivel szerinte Retkes programjának számos pontja vállalhatalanul antiliberális.

SZDSZ pető gábor Kóka János retkes attila