Világgazdaság

Trükközés állna a kastély-ügy hátterében?

A műemlék kastélyok fenntartásáról, üzemeltetéséről tárgyalni lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel vagy a társminisztériumokkal, de az eladásukról szó sem lehet - mondta az oktatási és kulturális miniszter az InfoRádiónak.

"Ezek a kastélyok a továbbiakban is tartósan állami tulajdonban lesznek. Nem adom ahhoz a beleegyezésemet, hogy kikerüljenek ebből a körből. Eladásról és privatizációról nincs és nem is lehet szó" - mondta Hiller Istán a rádiónak.

Mezős Tamás, a Nemzeti és Kulturális Örökségvédelmi hivatal elnöke elmondta, hogy az örökségvédelmi törvényértelmében nincs lehetőség eladni a kastélyokat. Kiemelte, hogy az uniós források a legjobb esetben is csak az épületek felújításának egy huszadát képesek fedezni, és ha nem érkezik az országba tőke, a szükséges forrásokat az állam nem tudja biztosítani.

A kastély-történet bő egy héttel ezelőtt kezdődött, a Magyar Nemzet értesülésével, mely szerint tíz állami tulajdonban lévő kastély privatizációját kezdeményezte Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója.

Hamarosan a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. közölte: az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól (OKM) tíz állami tulajdonú kastély kizárólagos vagyonkezelését kérte. Az MNV kiemelte, hogy a kastélyok helyzete évtizedek óta megoldatlan, állapotuk állami pénz hiányában folyamatosan romlik. A műemlékek karbantartására az MNV Zrt. a piaci hasznosítást látja egyedüli megoldásnak. Leszögezték: nem privatizációról lenne szó.

Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője az ügy kapcsán kijelentette: „Nem eladók a nemzeti kulturális örökség részét képező kastélyok”. Szerinte a kastélyok többsége jó állapotban van, és más megfontolás van az ügy mögött: olyan kastélyokat szemeltek ki, melyeknek hasznosítása biztos megtérülés a vagyonkezelési joggal rendelkezők számára a kormányzati ciklus zárását követően is, „azoknak az üzlettársaknak, akiknek még a korábbiakban nem jutott nemzeti vagyonelem”.

mezős Hiller örökségvédelem Vagyonkezelő Bencsik Oktatási és Kulturális Minisztérium Tátrai Fidesz Nemzeti és Kulturális Örökségvédelmi hivatal kastély