Világgazdaság

Új munkehelyek: környezetvédelemben, egészségügyben

Az egészségügyben és a környezetvédelemben remélhetnek új állásokat az amerikaiak

A borús kilátásokkal terhelt amerikai munkaerőpiacon egyedül az egészségügyi szolgáltatások és a környezetbarát technológiák körében várható a kereslet élénkülése, bár rövid távon ez utóbbi szegmensben csak lassan jelentkeznek új elhelyezkedési lehetőségek. Komolyabb élénkülésre csak akkor lehet számítani, ha a konjunktúraösztönző csomagok keretében elköltendő pénzek ezen a területeken is megjelennek.

Az egészségügyi szolgáltatások iránti keresletet érezhetően növelte, hogy kezdenek tömegesen visszavonulni a háború utáni „baby boom” generáció tagjai, ezért itt a válság legmélyebb pontjain is megmaradt – sőt növekedett – az aktivitás. Jótékonyan hatott a szektor tevékenységére, hogy nagy számban jelennek meg új eszközök által támogatott gyógyító eljárások. Az adott terület kilátásait tovább javítja, hogy már a közeli időben előtérbe kerül a megelőző jellegű tevékenység, emellett további ösztönző hatást okoz majd, ha a biztosítottak körének kiterjesztését célzó, az elnök által szorgalmazott, programok életbe lépnek.

Az egészségügyi szolgáltatások értéke az utóbbi években nem csökkent, sőt a válság 2007 decemberi elmélyülése óta 3,7 százalékkal bővült. Az ágazat teljesítményére jótékonyan hatott, hogy néhány fontos programnak (az idősek ellátását célzó Medicare, és a szegények javára működtetett Medicaid) köszönhetően megmaradtak a közületi jelleggel működtetett biztosítási formák, amelyek az egészségügyi költségek mintegy 60 százalékát fedezik. Mindezen tényezőknek köszönhetően az egészségügyben foglalkoztatottak száma 2016-ban várhatóan 20 százalékkal meghaladja a 2006-ban számon tartottat – vélik az amerikai munkaügyi minisztérium szakemberei.

A környezetvédelemben várhatóan mintegy 150 milliárd dolláros beruházást fognak indukálni a „tiszta-energia” elterjesztését célzó állami programok és a konjunktúraösztönző intézkedések. A Massachusetts Egyetem szakemberei arra számítanak, hogy a legnagyobb igény a meglévő épületek utólagos hőszigetelése iránt fog megnyilvánulni. További fontos impulzust ad a megújuló – főleg a szél és a nap – energiaforrások szélesebb körű kiaknázása, a tömegközlekedés tervezett kiterjesztése, illetve a hatékonyabb energia-elosztó hálózatok kiépítése. A programok fedezetét a közvetlen szövetségi juttatások, projektek társfinanszírozása, állami hitelgaranciák és kötvénykibocsátások formájában teremtik elő.

gazdaságösztönzés Amerika munkahelyek