Világgazdaság

Újabb bérlakások épülnek Angyalföldön

Folytatja bérlakás-építési programját a XIII. kerületi önkormányzat: ma teszik le egy újabb, 45 lakásos ház alapkövét az Ambrus utcában. A mintegy 850 millió forintos beruházás várhatóan 2010 márciusára lesz kész.

Angyalföld 2006-ban indította el négyéves programját, ez idő alatt kétszáz bérlakás megépítését tűzte ki célul. A teljes program durván hárommilliárd forintjába kerül az önkormányzatnak. Eddig már két házat adtak át a bérlőknek: egy 54 lakásos épületet a Lőportár utcában, valamint egy harminclakásos bérházat a Reitter Ferenc utcában.

Ez utóbbit néhány héttel ezelőtt, május végén avatta fel Tóth József, a kerület szocialista polgármestere. A megépült bérlakások iránt nagy az érdeklődés, ez is tükrözi, hogy egyre kevesebben tudnak saját lakást vásárolni. Előfordult, hogy egy-egy otthonra tízen is pályáztak. Az új lakásokra egyébként azok a kerületi lakosok nyújthatják be igényüket, akik „kinőtték” korábbi önkormányzati bérlakásukat, s nagyobb, komfortosabb otthont szeretnének.

A pályázati rendszer lépcsőzetes, a leadott használt bérlakásokat szintén megpályáztatják. A rendszerbe azok is bekerülhetnek, akiknek a régi, leromlott állapotú házait az önkormányzat szanálja. A Reitter Ferenc utcai lakásokra 106-an pályáztak. Nyolc otthonba a szanált házak lakói költözhettek. Az új bérlőknek havi 600 forintot kell fizetniük négyzetméterenként.

Az Ambrus utcai négyemeletes épület kivitelezési munkáira nyílt közbeszerzési pályázatot írtak ki, ezt a Hérosz Zrt. nyerte. A kétszárnyú – utcai és udvari tömbből álló – ház alatt, illetve az udvarán 46 gépkocsi számára alakítanak ki parkolóhelyet. A lakások átlagos területe több mint 50 négyzetméter lesz.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

angyalföld 13. kerület bérlakások ingatlanpiac