Világgazdaság

A közétkeztetés racionalizálásával sokat lehet spórolni

A közétkeztetés - hasonlóan a fűtési rendszerekhez – jelentős megtakarítási területet jelenthet az önkormányzatok számára. Ehhez azonban, éppúgy, ahogy a fűtési rendszerek esetében, komoly reformokra van szükség. Egy konyhatechnológiát célzó reorganizációs program segítségével akár 40 százalékos energia, és 50 százalékos nyersanyag megtakarítás is elérhető.

Az energiafelhasználás hatékonyságának növelése nem csupán a fűtési- és távhőszolgáltatási szektor sajátja – így nem véletlen, hogy a Budapesti Értéktőzsdén a közelmúltban sikeres másodlagos kibocsátást végrehajtó Regionális Fejlesztési Vállalat vezetői, a magyar piacon egy, még kevéssé ismert területet céloztak meg: a közétkeztetési konyhák racionalizálását.

A sárospataki önkormányzatnál például korábban 4 főzőkonyha működött, 46 fős személyzettel, és napi 1800 adag ételt készítettek el. Az RFV által végrehajtott teljes körű, 160 millió forintos reorganizációs programot követően ma már 1 főzőkonyha is képes ellátni a másik 3 dolgát, a korábbi létszámot 23 főben maximálták, és csak az energia-megtakarítás mintegy 40 százalékos.

A megtakarítás mértéke arra ösztönözheti az önkormányzatokat, hogy a jelenlegi szűkös források figyelembevételével – mint jelentősebb, leendő megtakarítási terület – gondoljanak a közétkeztetési szektorra. A megtakarítások persze nem közvetlenül készpénzben jelentkezhetnek, hanem a megfelelően hatékony berendezések beszerelését követően, energiában, illetve egészségesebb táplálkozásban is. Ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy sok esetben jellemzően a közétkeztetés alapozza meg a fejlődésben lévő gyermekek ellátását is.

„A szűkös anyagi ellátottság a karbantartások, felújítások elmaradását eredményezte az utóbbi időben. A mainak éppen nem nevezhető műszaki technológia pedig túlzott energia felvételt - és emiatt többlet energia-költséget -, a rossz szervezés, a gyenge eszközellátottság, és az ezzel járó nagy élőmunka-ráfordítás a bérjellegű költséghányad aránytalan méretét eredményezte a közétkeztetési szektorban.” – mondta Makra József, az RFV Nyrt. vezérigazgatója.

„A problémát súlyosbítja, hogy az minőségbiztosítási előírásait rögzítő HACCP rendszer hazánkban is már kötelező érvényű. Így elméletileg a nem megfelelő konyhákat a felügyelő hatóság az első felszólítást követően, második alkalommal akár be is zárhatja.” – tette hozzá Makra József.

Az RFV által kidolgozott konyhaüzemeltetési racionalizálási program éppen a fenti problémákat hivatott megoldani. A konyhák állapota miatt ugyanis az egyetlen kézzelfogható megoldás a teljes átalakítás, a szervezeti rendszer modernizálása, az élőmunka ráfordítás radikális csökkentése. Ez ugyan egyszeri jelentős beruházási igénnyel párosul, de nem az intézmények részéről. A társaság által birtokolt know-how lényege ugyanis abban rejlik, hogy a beruházás megvalósításához a forrásokat az RFV biztosítja, az a megrendelők részéről önerőt nem igényel.

„A konyhaüzemeltetési probléma kissé olyan, mint a fűtési rendszerek gondjai, az önkormányzatok nem feltétlenül fordítanak kiemelt figyelmet ezekre a területekre, csak, ha már nagyon muszáj. Pedig a reorganizációs programmal 30-40 százalékos energia-, illetve nagyságrendileg 50 százalék körüli főző zsiradék vagy olaj megtakarítás érhető el.” – emeli ki a program legfőbb erényeit Makra József. „Nem beszélve az egészségesebb ételekről, amelyek elkészítéséhez az általunk beépítendő indukciós, és gőzös sütő-főző berendezések is nagyban hozzájárulnak. A fejlesztések elsődleges iránya ugyanis az óvodák, iskolák, középiskolák, azaz elsősorban azokat a korcsoportokat érhetjük így el, ahol az egészséges étrend döntő fontosságú.”

A berendezések korszerűsítése, és hiánypótlása mellett, a szükséges építészeti, és szellőzés-technikai átalakításokat is elvégzi az RFV, illetve vállalják az intézmények közétkeztetési struktúrájának átszervezését, az üzemeltetést, karbantartást, valamint az önkormányzat közétkeztetési szolgáltatásának biztosítását hosszú távú szerződés keretein belül. A teljesen új technológiák használatával az önkormányzatok akár össze is foghatnak egy központi konyha felújítására, a társaság számításai szerint ugyanis 30 kilométeres körzeten belül gazdaságilag is racionálisan megoldható az ételek kiszállítása a közintézményekhez.

közétkeztetés távhőszolgáltatás energiafelhasználás fűtés rfv
Kapcsolódó cikkek