Világgazdaság

A jegybank elnöke szerint 2013-ra éri el a 2008-as szintet a német gazdaság

A Bundesbank elnöke ma úgy nyilatkozott: Németországban a gazdaság helyreállásához legalább négy évre van szükség.

Axel Weber a Frankfurter Rundschaunak úgy nyilatkozott: "rögös út" előtt áll Németország a válságból való kilábalás felé. A német jegybank elnöke szerint legalább négy évbe telik, amíg rendbejön a gazdaság, Németország előre láthatólag csak 2013-ra tér vissza a 2008-as fejlettségi szinthez – idézi a nyilatkozatot az AFP.

Mindamellett Weber kiemelte, hogy a gazdaság már túl van a "szabadesés" korszakán. Németország 60 éve nem látott krízist él át, miután Európa legnagyobb gazdaságát rendkívül rosszul érintette a globális keresletcsökkenés. Angela Merkel szerint az idei évben Németország gazdasága 5-6 százalékot zsugorodik.

Szintén mai hír, hogy rendkívül élesen bírálta a német politikusokat az iparszövetség elnöke amiatt, hogy elhallgatják az igazságot az ország súlyos gazdasági helyzetéről. Hans-Peter Keitel a válság kapcsán a tényleges helyzettel kapcsolatos teljes igazság feltárására szólította fel a politikusokat. Egy héttel a parlamenti választások előtt a gyáriparosok szövetségének (BDI) elnöke vasárnap meglehetősen szokatlan és kemény hangú üzenetében hangsúlyozta: "A választóknak joguk van megtudni az igazat. A politikusoknak pedig kötelessége az igazságot mondani. Mindehhez még hat nap áll rendelkezésre."

A Bild am Sonntag című lapban megjelent, a Gazdasági Rádió által idézett írásában az iparszövetség elnöke felrótta a politikusoknak: a közvéleményt azzal igyekeznek nyugtatni, hogy Németország már túlvan a nehezén. Ezzel szemben a a szociális kiadások és az államadósság növekedése fenyeget - hívta fel a figyelmet a szövetség elnöke

bdi iparszövetség német gazdaság válság jegybank