Világgazdaság

A kormány megnyírbálja az egyházak finanszírozását

A kormány jövőre egy százalék helyett már csak fél százalékkal egészíti ki az adózók felajánlásait.

"Jövőre, ideiglenesen felfüggesztik az 1+1 forint alapú egyházműködési finanszírozási rendszert” – jelentette be tegnap a kormányszóvivő, miután a történelmi egyházak vezetői Bajnai Gordonnal és a kormányzat képviselőivel egyeztettek a Parlamentben.

Szollár Domokos szerint ez azt jelenti, hogy a 2010-es rendkívüli költségvetési évben visszaáll a vatikáni szerződésben meghatározott mérték. Így az egyszázalékos felajánlások mellett a kormány a személyi jövedelemadó 0,5 százalékáig egészíti ki az egyházak működésére szánt keretet. Idén még az 1+1 százalékos rendszer működött, mely szerint amennyit az adózó az egyházaknak adható egy százalékból felajánl, ugyannyit kapnak az egyházak a költségvetésből.

„A kabinet úgy kalkulál, hogy 2011-től érdemi növekedés várható, s ez a felfüggesztés automatikusan eltűnik majd a rendszerből, és visszaáll az 1+1 százalékos megoldás” – mondta Szollár. A kormányszóvivő szerint az egyházak ezt beletörődéssel, de tudomásul vették. „Az egyeztetés nem volt egyszerű, együttműködő és megoldást kereső volt, de nem volt jóhangulatú” – hangsúlyozta a szóvívő.

százalék egyházak adó finanszírozás