Világgazdaság

A kormánynak is kellemetlen a botrány - Utaznak, de nem annyit

A kormány döntése alapján a minisztériumok felülvizsgálják utazási terveiket

Bajnai Gordon miniszterelnök gyors intézkedést kért a kormány tagjaitól, hogy a köztisztviselők, illetve állami vezetők utazásával kapcsolatban is a legnagyobb szigorral érvényesítsék az ésszerű gazdálkodást. A közelmúltban hivatalos utazással kapcsolatos pazarlásokra is fény derült.
 
A kormány mai ülésén elrendelte, hogy a miniszterek a tárcájukhoz kinevezett kincstárnok bevonásával vizsgálják felül a 2009. évi minisztériumi utazási terveket, és ahol ez a Magyar Köztársaság külkapcsolatainak – különös tekintettel az a és az ENSZ döntés-előkészítő fórumain való képviseletének – vagy más fontos érdekeinek sérelme nélkül lehetséges, töröljenek hivatalos utakat, vagy csökkentsék a kiutazó személyek számát, ésszerűsítsék az utazás költségeit.

Az utazási terven kívüli külföldi hivatalos utazást – az Európai Unió döntés-előkészítő fórumaira való kiutazás kivételével – a jövőben csak személyesen a miniszter engedélyezheti.

Magyarország nemzetközi szervezetekben, szövetségekben betöltött tagságai, illetve a nemzetközi együttműködések kötelezettségekkel is járnak, amelyek alól Magyarország a krízis ellenére sem vonhatja ki magát - olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben. A kormányzat – ahogy azt az előző kormányok is tették – ehhez biztosítja a szükséges forrásokat, de nem tűri, hogy visszaéljenek azokkal.

Nem megengedhető, hogy közpénzből szakmailag indokolatlan utakra menjenek köztisztviselők vagy állami vezetők - szögezi le a dokumentum, amely hozzáteszi: válság idején ez különösen tarthatatlan. Mindenkinek ki kell vennie a részét a takarékoskodásból, ez alól nincsenek kivételek. Az ésszerű gazdálkodást ezen a téren is érvényesíteni kell. 

minisztériumok pazarlás tanulmáynút közpénzek botrány