Világgazdaság

A versenyjogi biztos lecsapna, a Tesco bankot vehet

Az Európai Bizottság figyelmeztette a Lloyds bankcsoportot: elképzelhető, hogy meg kell válnia a tulajdonát képező Halifaxtől, ezzel kompenzálva a számára kiosztott állami segítséget.

Neelie Kroes, az versenyjogi biztosa még nem hozott végleges döntést az ügyben, de a pénzvilágban jártas informátorok szerint szinte biztos, hogy drákói szigorral jár majd el a Lloydsszal szemben – írja a The Times.

A Lloyds csoport a brit bankpiac mintegy harmadát uralja és a lap értesülései szerint hiába ajánlott kompromisszumot az Európai Uniónak. A versenyjogi biztos nem fogadta el a Lloyds ajánlatát és azt szeretné, ha a pénzintézet birodalmának jóval nagyobb részétől válna meg. A Bizottság korábban már sikerrel járt a Commerzbank esetében, amely mérlegfőösszegének 45 százalékáról volt kénytelen lemondani a 18 millió eurós állami támogatásért cserébe. Tegnap pedig arra figyelmeztetett az EB, hogy az ING-nek nyújtott állami támogatás talán túlzottan is bőkezű volt.

Egy a brit bankszektorban bennfentes forrás szerint nyilvánvaló, hogy a Bizottság nem enged olcsón Angliának. Ha a Lloyds valóban elveszíti a Halifaxet, az szinte biztosan a Lloyds vezérének lemondásával jár majd, ez pedig kínosan érintené Gordon Brownt. A brit miniszterelnök ugyanis szeptemberben azért harcolta ki a versenyszabályok enyhítését, hogy a Lloyds megvásárolhassa az HBOS-t. Ha viszont a bank kénytelen eladni a Halifaxet, azzal gyakorlatilag visszabonthatja az HBOS megvásárlására vonatkozó megállapodást.

A brit pénzügyminisztérium mind a Lloyds, mind a Royal Bank of Scotland érdekében tárgyalásokat folytat Brüsszellel, ugyanakkor egyesek szerint a tárca üdvözölné az EB döntését, mivel ez élénkítené a versenyt a bankszektorban. A Halifaxet egy új szereplő, vélhetően a Tesco vásárolhatná meg. Ezt támasztja alá, hogy Benny Higgins, a Tesco Personal Finance vezére korábban a Halifexet vezette és kormánykörökben azon kevés bankvezérek között tartják számon, akik nem piszkolták be a kezüket a válság során.

Eközben Neelie Kroest szorítja az időt: a versenyjogi biztosnak gyorsan meg kell egyeznie a Lloydsszal és az RBS-szel, az Európai Bizottság jelenlegi vezetésének mandátuma ugyanis a jövő hónapban lejár.

versenyjogi biztos Halifax Kroes bizottság EU Lloyds Tesco