Világgazdaság

Botrány! A szélsőjobb vezetője a legnézettebb vitaműsorban a BBC-n?

Nagy-Britanniában botrány tört ki amiatt, hogy a BBC televízió meghívná legnézettebb vitaműsorába a brit szélsőjobb legnagyobb pártjának vezetőjét – írja a 168 Óra Online.

A brit politikai élet eddig nem nagyon vett tudomást a szélsőséges erőkről, de miután az európai parlamenti választásokon a szélsőjobboldal két képviselőt tudott küldeni az Európai Parlamentbe, új helyzet állt elő. A BBC most azt fontolgatja, hogy a Question Time című politikai vitaműsorban szerepeltetné Nick Griffint, a BNP első emberét.

A csatorna azzal indokolja Griffin tervezett meghívását, hogy miután a BNP mandátumokat szerzett a júniusi európai parlamenti választásokon, a párt demonstrálta, hogy "országos szintű választói támogatottsággal bír".

A BBC-t azonban már most élesen támadják, különböző antifasiszta csoportok és az intézmény bojkottját tervezik - írja a portál.

Közben az ellenzéki konzervatív párt szóvivője a The Observernek a BBC-műsorral kapcsolatban kijelentette: a toryk készek az árnyékkormány valamely magas rangú tagját delegálni abba a programba, amelyben Griffin is részt vesz. "Érvekkel és vitával kívánunk szembeszállni a BNP-vel, és megmutatni, milyen visszataszító politikai erő” – mondta a konzervatívok szóvivője.

Griffin szélsőjobb BBC vitaműsor nacionalizmus