Világgazdaság

Botrányos visszaélések Újbudán - Százmilliót herdált el az igazgató

Százmilliós kár érte egyetlen év alatt az újbudai egészségügyi szolgáltató közhasznú társaságot, állítja a Fidesz által nyilvánosságra hozott belső ellenőri jelentés – tudta meg az Index.

A dokumentum szerint a Gyógyír XI. Kht.-nál rengeteg olyan pénzügyi szabálytalanság történt, amelyekben a társaság igazgatónője döntött. Végh Ágnes parancsa alapján például saját fiának 3,6 milliós végkielégítést fizetett az önkormányzat cége a műszaki igazgató halála után hamisított és visszadátumozott felmondási papírok segítségével - írja az Index.

Az átvilágítás feltárta, hogy a Gyógyír Kht.-nak megalakulása óta nem volt szmsz-e. Bajok voltak a számlarenddel, az egyes orvosokhoz tartozó költségek nem szerepeltek benne, pedig 2008-ban a számlákon elkönyvelt forgalom több mint 1,7 milliárd forint volt. 2008-ban 673 tárgyi eszközt selejteztek, 11 milliós könyvszerinti értékben, de csak 0,5 millió forint bevétel származott az értékesítésekből. Az ügyvezetőnő havonta átlagosan 100 ezer forintot költött benzinkutaknál, a kártyás vásárlások könyveléséből azonban nem derült ki, hogy csak üzemanyagot vagy mást is vett. Utolsó hivatali napjaiban további 12 millió forintnyi útiköltség-térítést számoltatott el három évre visszamenőleg.

Az ügyvezetőnő rendszeresen használta százezres tételek kifizetésére hivatali bankkártyáját bútor- és elektronikai áruházakban, valamint élelmiszerüzletekben. A volt igazgató a vásárlásokon kívül nagy összegű készpénz felvételére is gyakran használta a kht-s bankkártyáját. 2008-ban közel 5 millió forintot emelt le automatákon keresztül a szervezet számlájáról, ebből 2 milliót távozása előtt, amikor már szabadságát töltötte.

csalás sikasztás igazgató egészségközpont ügyvezető újbuda botrány