Világgazdaság

Buffett 25 milliárdos vesztesége után változtat stratégiáján

Első szabály: sose veszíts, második: ne felejtsd az elsőt. Warren Buffett e két szabályra alapozta eddigi üzleti tevékenységét. A 79 éves milliárdos most legrosszabb évén van túl: tavaly 25 milliárd dollárt veszített és változtatott stratégiáján.

Warren Buffett számára a válsággal elúszó 25 milliárd dollár egyben a világ leggazdagabb embere cím elveszítését is jelentette. A Forbes listája szerint a trónt jelenleg Bill Gates foglalja el. Ugyanakkor az üzletember így a is a válság győztesei közé tartozik: miután tanácsokat adott az amerikai pénzügyi rendszer megmentésére, profitált a krízisből, ezzel biztosítva magánk minden idők egyik legnagyobb befektetőjének címét – írja a New York Times.

Buffett olyan cégekbe fektetett, mint a Goldman Sachs, a Bank of America, a Wells Fargo és a US Bancorp – és bár Buffett maga nem kapott anyagi támogatást, részvénycsomagjain segített az amerikai állam tőkeinjekciója. Ha jól választott – márpedig úgy tűnik, hogy igen – hatalmas nyereségre tehet szert. Ugyanakkor egy évvel a válság kitörését követően aggodalomra ad okot, hogy a piacok újra szűkülnek. Buffett cége, a Berkshire Hathaway következetesen vásárolt, amíg mások eladtak, most azonban most csökkenti részvényvásárlását és nagyobb súlyt helyez a kötvényekre.

Maga Buffett pedig a múlt héten közölt: a válság még nem ért véget. Persze az üzletember számára nem jelentett komoly sokkot az elmúlt év. Mint mondta, "szórakoztató volt nézni a filmet és néha részt venni benne még inkább az volt, eltekintve attól, amit ez a lakosság életében jelentett" – nyilatkozta Buffett.

Márpedig mondatait árgus szemekkel figyelik a befektetők, nem véletlenül. Ha valaki 1965-ben ezer dollárt fektetett a Berkshire-be, az mostanra több millió dollárt zsebelhetett be. A vállalat ugyanakkor piaci értékének ötödét veszített el a múlt évben és kérdés, mi lesz a Berkshire Hathaway sorsa, ha Buffett visszavonul. Az üzletember nem adott rövid távú előrejelzést a pénzpiacokról, de a Bloomberg News adatai szerint a cége több részvényt adott el, mint amennyit megvásárolt a második negyedévben. Életrajzírója szerint ez a tény arra utal, hogy Buffett aggódik. Annak ellenére, hogy arra a kérdésre: van-e valami, ami miatt nem tud aludni, azt válaszolta, nincs, mert nem megy bele olyasmibe, ami megzavarhatná az álmát.

részvény Berkshire Hathaway omahai bölcs Buffett Goldman Bank of America