Világgazdaság

"CoolMúzeum" a fiatalok kedvéért a Szépművészetiből - Programok, tervek

Újabb öt évig Baán László, eddigi főigazgató vezeti majd a Szépművészeti Múzeumot. Hiller István kulturális miniszter a szakmai bíráló bizottság javaslatát elfogadva, a múzeum közalkalmazotti tanácsának és szakszervezetének támogatását is figyelembe véve nevezte ki a régi-új vezetőt. A főigazgató a múzeum teljes megújításának folytatását, az intézmény nemzetközi és tudományos tekintélyének megerősítését, valamint az intézmény térszint alatti bővítésének befejezését helyezte pályázatának középpontjába.

Baán László pályázati anyaga az elmúlt öt év legfontosabb stratégiai és szerkezeti változtatásaival összhangban vázolja fel a múzeum középtávú szakmai fejlesztési koncepcióját.

A múzeumban végzet munka középpontjában továbbra is a látogatói komfort növelése és az újabb, múzeumok által eddig még el nem ért rétegek megszólítása áll majd.

Baán László célja, hogy középtávon évi 5-600 ezer látogatót fogadjon a Szépművészeti, amivel tartósan Európa leglátogatottabb kiállítóhelyei közé kerülhet a múzeum.

A Szépművészeti az elkövetkezendőkben a fiatalok becsábítására helyez nagyobb hangsúlyt, ezt a múzeumpedagógiai programok erősítésével és az ún. „CoolMúzeum” program beindításával tervezi, amely a korábbi generációktól gyökeresen életérő kommunikációs mezőben felnövő fiatalok elérését célozza.

A főigazgató elképzelése szerint tovább folytatódik a sikeres nagykiállítások sorozata: 2010-ben Nuda Veritas. Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei, 2011-ben Cézanne és a múlt, 2012-ben Rembrandt és a holland festészet aranykora, 2013-ban Caravaggiotól Canalettóig, míg 2014-ben Toulouse-Lautrec című kiállítás várja majd a látogatókat.

Ezek mellett folytatódik a múzeum állandó tárlatának újrarendezése, a következő ciklusban az Egyiptomi Gyűjtemény és a Régi Képtár német és németalföldi anyagának megújítása a cél, de a Régi Szobor Gyűjtemény anyagának bemutatása is megoldódhat az elkövetkezendő években. A múzeum nemzetközi elismertségét erősíti majd a gyűjtemény Japánban (2009), majd a moszkvai Puskin Múzeumban (2010) történő bemutatkozása.

A Szépművészeti Múzeumnak, mint a nemzetközi művészettörténet legnagyobb magyarországi bemutatóhelyének, tudatosan fel kell vállalnia az ebből adódó tudományos szerepet. Baán pályázata szerint elkövetkezendő néhány évben meg kell alapítani a múzeum égisze alatt működő on-line tudományos intézetet, amely a múzeum tudományos szükségleteit is figyelembe vevő, de önálló tudományos fókusszal rendelkező műhelyként működik majd.

A következő ciklus mérföldköve a múzeum új, csaknem 8000 négyzetméteres, modern, minden látogatói igényt kielégítő, térszint alatti szárnyának 2011-es átadása lesz. Baán pályázata szerint ahhoz, hogy a megújult Szépművészeti Múzeum maradéktalanul betöltse majdani szerepét, törekedni kell a Hősök tere forgalmának átalakítására, és egy oldott hangulatú városi tér, egyfajta Múzeum Piazza kialakítására.

Cool Múzeum főigazgató Baán László Szépművészeti Múzeum