Világgazdaság

Égi tervek szerint épültek az egyiptomi templomok

Egy spanyol kutatók által végzett, 650 templomot magába foglaló felmérés igazolta: az ókori Egyiptomban a templomokat olyan pontossággal igazították a csillagászati eseményekhez, hogy akár naptárként is használhatták őket.

Egy spanyol asztrofizikai labor munkatársai átfogó kutatást végeztek az ókori Egyiptom templomaira, a 650 vizsgált épületek némelyik időszámításunk előtt 3 000-ben épült - írja a NewScientist. 

A templomokon található hieroglifákból a szakértők már korábban is sejtették, hogy az építkezések során fontos szerepet játszott az asztronómia. Erre utal az úgy nevezett húrfeszítési ceremónia, melynek során a fáraó egy huzallal jelöli ki a templom tengelyét.

Ez az első alkalom azonban, hogy konkrét bizonyítékok állnak rendelkezésre a csillagászati funkciót illetően. Juan Belmonte és kollégái például kiderítették, hogy a téli napforduló idején pontosan újévkor világítja meg a Nap a mai Luxorban található Karnak templom központi oltárát.

A spanyol és kairói szakértők csapata szerint minden templomot valamilyen csillagászati szempontból fontos eseményhez – napforduló, napéjegyenlőség vagy a legfényesebb csillag, a Sirius felemelkedése – igazítva építettek meg.

Luxor asztronómia templom hieroglifa csillagászat Egyiptom