Világgazdaság

Ezt nem lehet a végtelenségig játszani – Korai az öröm a tengerentúlon

Tegnapra is kijutott a nagy örömködésből a tengerentúlon, hisz új lokális csúcsokat értek el az indexek – írja a Cashline iránytűje.

Este Geithner pénzügyminiszter fényezte az amerikai kormányzatot, hogy sikerült a szakadék széléről beljebb tessékelni az USA gazdaságát, mivel felismerték, hogy mennyire rossz lehet a helyzet, ha nem nyúlnak bele a rendszerbe.

Viszont most is kiemelte, hogy a talpra állás lassú és fájdalmas lehet, és számos szabályozó mechanizmust kell majd beépíteni a rendszerbe, hogy ilyen vészhelyzet ne forduljon elő megint. Csak halkan jegyzi meg ilyenkor az ember, hogy ennek szikráját sem látni, hisz a játékszabályok nem változtak, csak elárasztották a pénzügyi rendszert frissen nyomtatott bankókkal, amelyekkel életben lehet tartani a régi rendszert, továbbra is azt sugallni a bankoknak, hogy nyugodtan vállalhatnak kockázatot, és hát ezt meg is teszik, csak nem a hitelezésben, hanem a kereskedési platformokon.

Ettől függetlenül Geithner sikeresnek véli a bankok számára nyújtott mentőcsomagokat, pláne hogy azok már a törlesztési fázisban vannak, illetve úgy gondolja, hogy lassan vissza lehet vonni a pénzügyi rendszer számára bocsátott rendkívüli támogatásokat, mivel az is kezd megerősödni, illetve képes új tőkét bevonni. Ugyanakkor a nemzetgazdaság még nem tart ott, hogy teljesen felszámolják az ösztönző programokat.

A költségvetési deficit témájában újra megerősítette a nyilvánosságot, hogy a kormányzat elkötelezett a deficit csökkentés terén, persze kitért arra, hogy a Bush adminisztráció túlköltekezését és adócsökkentési lépései jelentős terhet ró az egész rendszerre. Persze az szép, hogy Geithner ennyire pozitív színben tünteti fel a dolgokat, de olykor az az érzése az embernek, mintha a piacok fölött nagyon is működne az a „láthatatlan kéz”, és mintha mesterségesen lenne fenntartva ez a mostani eufórikus állapot, elhitetve mindenkivel, hogy most már tényleg vége a rossznak, és új fázis indulhat a világgazdaságban. Nagyon meg fogja magát bosszulni ez a szemlélet, hogy mert ezt nem lehet a végtelenségig játszani.

A Fed már dolgozik a kilépési stratégián, de még nem jött el az ideje Donald Kohn szerint. Az amerikai jegybank egyik szavazó tagja szerint a Fed kész arra, hogy lépéseket tegyen majd az extrém dollárlikviditás visszaszívására a piacokról, de ez egyelőre még nem várható.

Ugyanakkor nem tart az felpörgésétől, mondván, a kereskedelmi bankok kamatot kapnak a Fednél elhelyezett betétekre, így azok nem árasztják el teljes mértékben a piacokat, pláne ha ezen betétekre esetleg magasabb kamatot fizet a jövőben a Fed.

Az amerikai jegybank élen jár a pénznyomtatásban, hisz mérlegének értéke megduplázódott az elmúlt egy évben a dollárpumpa miatt, és sokan attól tartanak, hogy igen nagy hitelezési kockázatot fut a Fed, ami rosszul is elsülhet. Más vélemények szerint direkt módon akarnak a későbbiekben inflációt előidézni, hogy elkerüljék az elmúlt egy-két évtized japán mintáját, ahol a defláció stagnálásba taszította a gazdaságot.

Bankmentő csomag Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság geithner K&H Bank Zrt. TV-csatornák A szerkesztő ajánlja ben bernanke Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam likviditás deficit Elemzői vélemények Fodor Gábor General Motors A KSH jelenti Fed Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása Felcsuti Péter MSZP-ügyek Élelmiszerpiac Wall Street ING Opel Botrányok a politikában temmel andrás MDF-ügyek Piacbefolyásoló adatok mérleg José Manuel Barroso biztosítás ingatlanpiac költségvetés Gazprom bajnai-csomag Adórendszer Magyarországon inflációTimothy Geithner Robert Fico jegybank Bank of America