Világgazdaság

Ficót kitiltották Balassagyarmatról - Íme a levél!

Balassagyarmat polgármestere és alpolgármestere nyílt levélben arra kéri Robert Fico szlovák kormányfőt, hogy a holnapi szécsényi látogatása kapcsán kerülje el Balassagyarmatot.

Mint ismert, a szlovák miniszterelnök holnap Szécsényben találkozik Bajnai Gordon kormányfővel. A nógrádi város polgármestere és alpolgármestere nyílt levélben arra szólítja fel Ficót, hogy ne városukon keresztül közelítse meg Szécsényt, hanem válasszon más határátkelőt. 

A levél szerint a révkomáromi incidens, illetve a szlovák nyelvtörvény miatt Robert Fico nemkívánatos személy Balassagyarmaton.

Az alábbiakban az nport.hu-n olvasható, mai keltezésű nyílt levelet közöljük:

"Tisztelt Miniszterelnök Úr!
1919. januárjában az akkoriban formálódó Csehszlovák hatalom felrúgva a béketárgyalásokon kijelölt megállapodásokat, megsértve Magyarország szuverenitását önhatalmúlag átlépte a demarkációs vonalat és megszállt több települést az Ipolyság-Losonc közti vasútvonal mentén, köztük a térség központi települését Balassagyarmatot. A megszállókat a város polgári lakossága a helyi katonasággal együtt véráldozatok és utcai harcok árán verte ki a demarkációs vonal mögé 1919. január 29-én. Eme hősi tett emlékére viseli Balassagyarmat 1998 óta címerében is a Civitas Fortissima (Legbátrabb Város) nevet, melyet 2005-ben a Magyar Köztársaság Parlamentje törvényben is megerősített.

Ön, mint a Szlovák Köztársaság jelenlegi miniszterelnöke a Magyar Köztársaság Elnöke Sólyom László 2009. augusztus 21-i Révkomáromból való kitiltásával és az úgynevezett szlovák nyelvtörvény legutóbbi módosításával durván megsértette Magyarországot, a szlovákiai magyar kisebbséget, a Magyar-Szlovák egyezményeket és az rendelkezéseit. Éppen ezért Ön Miniszterelnök Úr - hasonlóan az 1919-es törvénytelen megszállást elrendelő Csehszlovák felelős vezetőkhöz - nemkívánatos személy Balassagyarmaton.

E levelünkben éppen ezért arra kérjük, hogy 2009. szeptember 10-ére tervezett Szécsényi látogatásakor kerülje el Balassagyarmatot, más határátkelőt válasszon a Bajnai Gordon jelenlegi Magyar Miniszterelnökkel való tárgyalásának megközelítésére. Amennyiben Ön mégis Balassagyarmaton áthaladva érkezne Szécsénybe, vagy távozna onnan, Balassagyarmat önkormányzata azt durva provokációnak és a Civitas Fortissima iránti tiszteletlenségnek fogja tekinteni.

Ha Ön, mint a Szlovák Köztársaság Miniszterelnöke e kérésünk ellenére holnap Balassagyarmaton áthalad, durván megsérti az egyetemes jóízlést és Balassagyarmat szuverenitását. Ennek a diplomáciai kommunikációnak a semmibevétele a kétoldalú szlovák-magyar viszonyban meglévő feszültség további tudatos növelését jelentené. Az Ön áthaladása városunkon Pozsony és Balassagyarmat diplomáciai viszonyában példa nélküli esetet jelentene, Ön ebben az esetben tudatosan lábbal tiporná a diplomáciai szokásokat.

Természetesen magánszemélyként bármikor szívesen látjuk, szabadon lófrálhat Palócország fővárosában, nyalogathatja kiváló fagylaltjainkat, és nem éri semmilyen hátrány, ha szlovákul beszél, azt kivéve, hogy tíz méterre a határtól már senki sem fogja megérteni Önt. Jelen tiszteletteljes kérésünk teljes mértékben összhangban van az Európai Unió rendelkezéseivel és a magyar törvényekkel."

Balassagyarmaton, 2009. szeptember 9.

Medvácz Lajos, Balassagyarmat város polgármestere
Csach Gábor,  Balassagyarmat város alpolgármestere 

szécsényi Balassagyarmat Robert Fico